11-03-2007

Achtentwintigste ronde Eredivisie

Als inleiding van dit artikel een verhaal over het bezoek aan Sizzels nieuwe onderkomen.
 
Sizzels huis
Sizzel had een heleboel schakertjes uitgenodigd voor het intreden van zijn nieuwe huis. Volgens mijn moeder was het tegenover een hema. Toch moesten we half Baarn aflopen voordat we die winkel eindelijk hadden gevonden. Ashleys huis was in een of andere steeg met containers. Ook moest je met een brandtrap omhoog.

Het was een schattig klein huisje. Sizzel liet zijn fraaie partij tegen Overbeek zien, waarna de witte binnenkwam. Toen die van cassis was voorzien, kwamen er nog meer bezoekers, te weten Marco M en Pascal L. Laatsgenoemde hing zijn jas aan de kapstok, waarna het gevaarte omviel. Pascal vertelde dat hij zich eindelijk goed kon scheren of zo. Dat was wel te zien.

Toen het gesprek stilviel, stelde Pascal voor om te gaan schaken. Dat gebeurde ook. De titelloze CM, die in eerste instantie niet was uitgenodigd (Ashley wist zijn e-mailadres niet), werd in de eerste partij geownd. Later gingen ze met klok spelen.
Ik speelde nog tegen Ashley. Hoewel ik niet altijd goed kwam te staan, won ik wel steeds. =D Ook de later binnengekomen Pinda kon ik nog verslaan, dus mijn dag was goed. Pinda's dag wat minder, want hij had op het PK ongelukkig verloren.
Later gingen we bughousen. Dat is geen dans of zo, maar een gevaarlijke variant van doorgeefschaak. Toen was het één uur en gingen we weer weg.

Het viswijf
Al een hele tijd niks meer van het viswijf gehoord? Dat klopt. Hij is in Zwolle een toernooi aan het spelen. Tegelijkertijd is hij zijn eens zo fraaie rating aan het verspelen. Als het tegen DBC maar goed gaat.
 
The Faster
Al een hele tijd niks meer van The faster gehoord? Dat klopt. Hij speelde een toernooi in Frankrijk. Hij was de eerste ronde ziek en verloor de tweede, maar vocht zich netjes terug naar 6 uit 8. Helaas was het te weinig voor een IM-norm, al won hij wel in de laatste ronde van een 2585-GM.
 
De Eredivisie
Er stonden weer een heleboel sappige duels op het programma. Als eerste de spannende subtopper FC Twente - Ajax. Twente is dit seizoen erg goed op dreef en had voor deze wedstrijd zelfs een paar ratingpuntjes meer dan Ajax. In Amsterdam had Twente al 1-1 gespeeld (een plusremise), dus dat beloofde wat. In Enschede was Ajax echter véél beter. Voor de verrassende 1-0 hadden de bezoekers al enkele kansen gehad, maar het was de thuisploeg die scoorde. Daarna herstelde Ajax zich knap. De briljante Huntelaar boog de achterstand om in een voorsprong, waarna Babel de ruststand op 1-3 bepaalde. Na rust denderde Ajax door. Huntelaar maakte nog zijn derde treffer van de middag en ook De Mul was vlakbij een goal. Het werd dus 1-4, een klinkende zwartoverwinning dus voor Ajax.

De tweede spannende sub-topper was AZ - Feyenoord. Zou AZ de verrassende 3-2-nederlaag in Rotterdam kunnen wegpoetsen? Het antwoord was nee. In een wedstrijd vol kansen was Feyenoord niet eens de mindere van AZ, afgezien van de beginfase. Ze hoefden niet eens een treffer te incasseren. Ex-AZ keeper Timmer hield zijn doel netjes schoon. Na de ontluisterende 4-2-nederlaag tegen Newcastle moest AZ dus opnieuw puntenverlies slikken.
 
Koploper PSV kwam op bezoek bij Excelsior. Nog nagenietend van de beslissende 1-1 tegen Arsenal werd er in Rotterdam noord weinig gepresteerd. Het duel leverde de landskampioen geen doelpunten op, wel blessures. Vooral het gemis van Alex zal zich nog doen voelen. Het was de derde keer dat PSV na een (gemakkelijke) thuiszege op een Rotterdamse ploeg de uitwedstrijd niet won.*

De wedstrijd Vitesse - ADO Den Haag was een belangrijke wedstrijd voor beide ploegen. ADO, dat tegen degradatie vecht, kwam tweemaal op voorsprong. Zeker toen Vitesse ook nog eens met tien man kwam te spelen, leken de punten in de tas. In de laatste minuut ging alles toch nog mis voor de staartploeg. Na zelf al enkele kansen gemist te hebben, kregen ze de rekening gepresenteerd. Na de 2-2 raakten ze ook nog een speler kwijt en stapte Vitesse als morele winnaar van het veld.

Op zaterdag werden nog wat duels afgeraffeld. Sensationeel was de 3-0-zege van Willem II tegen Groningen. Dat werd een gezellige terugreis. NEC kon wel met een tevreden gevoel terugreizen. In Rotterdam maakten ze de 1-2-nederlaag tegen Sparta meer dan goed: het werd - een voor Sparta genante - 0-4. Heerenveen won met 1-0 van RKC, terwijl NAC niet verder kwam dan 1-1 tegen Heracles. Op vrijdag speelde Roda JC bijna de hele wedstrijd met een man meer, maar zoals wel vaker leverde dat niks op. FC Utrecht hield simpel stand.

* Landskampioen in uitwedstrijden, het Kramnik-syndroom:
PSV - Sparta 7-0 1-1
PSV - Excelsior 4-0 0-0
PSV - Feyenoord 2-1 1-1

2 opmerkingen: