19-07-2011

Vier jaar Trolshol


Weblogdood

De weblogdood komt steeds dichterbij. Over de gehele wereld neemt de populariteit van webloggen af en dat is goed te merken. Gebeurtenissen moeten tegenwoordig steeds sneller met anderen gedeeld worden, lange artikelen schrijven is er niet meer bij. Twitter en Faceboek hebben de weblogs al bijna verdrongen. Het is dan ook sneu dat Trolshol, de opvolger van de weblog Trols Hol, ook op zwart gaat:

Naam: Trolletje 
Reactie: Het is een beetje dood hier, omdat ik zelf niets meer plaats. Ik kan mijn creativiteit kwijt op Facebook en voor schaaktoernooien. Daarom gaat deze site begin augustus uit de lucht.

Hierdoor verdwijnt ook de laatste vriendenweblog. Deze webloggen raakten eind 2006 opeens in zwang: Jarno Witkamp had er eentje, daarna volgen Ewood en ik en vervolgens was het hek van de dam. Rond de jaarwisseling had bijna iedereen die ik kende een dagboek op internet. In 2007 zouden Lennart en Claudia nog volgen. Zelfs VR had kortstondig een weblog. De witte was overgestapt op een nieuwe weblog, maar hij was daar ook al snel op uitgekeken. Anderen wisselden ook geregeld van weblog, maar uiteindelijk raakten zij er ook op uitgekeken. Eind 2007 waren er al heel wat webloggen ingeslapen. Mijn weblog was toen pas één jaar oud. Hoewel het zo mooi begon, werd weblogland nu wel stil. Het tij zat niet mee, mensen hadden er geen tijd meer voor en dat resulteerde in een snelle afname van het aantal berichten.

Slechts Lennart, KC en ondergetekende zorgden nog voor een stroom artikelen. KC stapte van web-log over naar punt. Beide weblogs heeft ze inmiddels verwijderd. Haar laatste weblog stierf vorig jaar een stille dood. Lennart hield het wat langer vol. In 2007 stapte hij over van een weblog naar een website, waar hij geregeld wat op plaatste. Gemiddeld produceerde hij twee à drie hoogwaardige artikelen per maand. Sommige artikelen waren enorme verhalen, andere artikelen waren slechts korte quotes. Een groot succes werd zijn Bah-van-de-Week-rubriek. Helaas ging deze rubriek aan zijn succes ten onder. Vanaf eind vorig jaar bleef het vaak stil op Trolshol. Slechts de Gasterij (het "forum" van de site) kon nog wat leven in de brouwerij brengen. In Januari van dit jaar, een half jaar geleden dus, schreef Lennart zijn laatste artikel. Een tijdje terug kwam de beruchte aankondiging dat de site zou verdwijnen.

Om dit leed te verwerken, zal ik een aantal korte stukjes publiceren van Trolshol. Mocht iemand nog een verzoeknummer hebben, dan zal ik kijken of ik dat artikel nog een keer kan herpubliceren.

Welkom
Welkom in Trolshol, dat sinds kort online is gegaan. De site is nog volop in aanbouw, dus hier kan je nu enkel de lay-out zien. Ik heb al sinds het begin van de middelbare school een verlangen gehad naar een eigen website. Ik was op school creatief bezig met schrijven, en had ook nog eens voldoende tijd om alles bij te kunnen houden. Helaas was de internet-zeepbel gesprongen, ruim voordat het voor een betrekkelijke leek mogelijk was om een echt mooie site te beheren. De laatste jaren is er echter een hoop verbeterd op het wereld wijde web. Geavanceerde programma’s werden makkelijker in gebruik en de kwaliteit van de websites is sterk toegenomen door functies als PHP, CSS en Flash. Het zijn technieken die ik niet kan programmeren, maar dankzij de geweldige Creative Suits van Adobe kan ik ermee werken.

Het is een jaar geleden dat ik het fenomeen weblog heb ontdekt. Een vriend startte zo’n weblog en schreef er vrij regelmatig stukjes op (hij zal mij wel bedoeld hebben hiermee, JdG). Dat een persoon, zonder enige kennis van html, zijn mening kon geven op een eigen stukje van het internet, vond ik toch wel bijzonder. Dit is wat ik vroeger altijd wilde. Zijn weblog raakte mij echter niet recht in mijn hart. De blog zag er vrij lelijk (en bedankt, JdG) uit en de mogelijkheden voor andere media dan geschrijf waren te klein. Bovendien is een weblog slap aftreksel van een echte site, waar je de mogelijkheid hebt om echt alles te veranderen, alles te doen wat je wil.

(...)

Reactie op Tijd, waar blijft de tijd

(...)

Als de raket heel erg snel gaat (een tiende van de lichtsnelheid of sneller), dan kan het zijn dat jij bij terugkomst op aarde een jaar jonger bent dan ik. Stoere ruimtevaarder dat je bent! Ik vond het dan ook wel grappig om te lezen dat Jep een leuk raadseltje had geplaatst op zijn weblog.

"Gisteren miste ik mijn trein op een haar na. Dit is niet zo leuk (maar ook niet heel erg), al wilde ik het niet nog een keer laten gebeuren. Wat me opviel was dat de stationsklok opeens drie minuten voorliep op mijn horloge."

(...)

"Waar was die tijd gebleven? Misschien liep de tijd gewoon wat trager op de excursie. Dat zou kunnen. In een rijdend voertuig gaat de tijd een fractie langzamer. Aangezien ik vier dagen in de bus heb gezeten, zou dat misschien wat hebben gescheeld, maar het kan natuurlijk niet die drie minuten verklaren... 
Misschien is het iets anders dat de tijd trager doet verstrijken. Ik sta nog voor een raadsel."

(...)

Uiteindelijk bleek dat mijn horloge opnieuw achter te lopen, hoewel de batterij pas twee maanden oud was...

Minder geslaagd vond ik de volgende quote:

Quote (16)
"Ewi vertelde later dat hij op dat moment nog onder de douche zijn manen stond te wassen en Jep had geen smoes, behalve dan dat hij op zijn broer moest wachten voordat hij de badkamer in kon."

Claudia Grannetia, op haar weblog, waar ze beschreef dat Ewoud en Jesper nog lang niet klaar waren toen ze de heren om 8.45 uur kwam opha
len voor het NK Rapid. Gelukkig ben ik dus niet de enige die de knulligheid van deze twee pubers inziet.

Aan zelfvertrouwen geen gebrek op de dag voordat BSG het kampioenschap in de eerste klasse zou moeten binnenhalen:

Quote (21)
Morgen gaat BSG 1 promoveren naar de Meesterklasse. Dat gaat gebeuren zonder ook maar een matchpunt te verspillen. Dat is een puike prestatie, in een poule waarin bijna alle teams aan elkaar gewaagd zijn.

BSG heeft al een rijke historie in de Meesterklasse. Mij staat de jaren '90 nog in het geheugen. Op teletekst zag ik -als klein jochie- Magnus BSG altijd in het linker rijtje staan. Opzich is het wel raar dat ik nu middenin dat circus zit, waar ik vroeger met veel bewondering naar keek.

BSG is echter een club waar de historie veel verder gaat dan de jaren negentig. In het jubuleum-boekje Van Denkers en Doeners: tachtig jaar Bussums Schaakgenootschap 1911-1991 staat de volgende passage, geschreven door M.H. Klouwen. Daarin komen we een huidig speler van het eerste tegen.

En dan C. van der Heijden. In november 1960 trad hij toe als jeugdlid. Coen is door de jaren heen een zeer enthousiast BSG-er geweest. Een uniek figuur, één van onze sterkste tactische schakers. Zo herinner ik mij nog zijn overwinning op Hans Bouwmeester. Coen speelde ook een hoofdrol bij de promotie van het eerste tiental naar de Hoofdklasse is 1968. Bij een stand van 5-4 in ons voordeel resteerde de partij van Coen.

Coen had een dame, z'n tegenstander een toren plus loper. Als teamcaptain gaf ik de opdracht de partij remise te geven. Coen weigerde, want zijns inziens stond hij gewonnen. Toen ik stelde, dat wij de partij voor de BELO rating (de interne rating van BSG - L.O.) als gewonnen zouden meetellen, beruste Coen, stelde remise voor, waardoor promotie een feit was.

Piercing
Het is vandaag precies een week dat ik een piercing in mijn wenkbrauw heb. Voor velen van jullie zal dat nieuw zijn. Misschien zelfs voor mensen die mij de afgelopen week hebben gezien. Het duurde zelfs twee dagen voordat mijn ouders het wisten.

(...)

Wat zaken op een rijtje
Het is vandaag één dag voordat het Open NK in Dieren begint. In de aankomende dagen zal ik dus niks nieuws posten, denk ik. Dit is dus nog mijn kans om wat te schijven. En ik heb een hoop te melden. Vandaar mijn tweede artikel van de dag.

De Site

Het is een klein jaar geleden dat ik trolshol.nl kocht en daar een website op plaatste. Vandaag kreeg ik een factuur van one.com -mijn webhoster- voor nog een jaar domein plus 3 GB webruimte: € 25. Die ga ik dus straks betalen.

Voor het bezoekersaantal hoef ik dat echter niet te doen (drie jaar geleden was het dus al kommer en kwel, JdG). In totaal zijn 360 unieke bezoekers op mijn site geteld sinds eind november 2007. In totaal is mijn site 3617 keer bezocht, dat is gemiddeld bijna 13 bezoekers per dag. Van mijn bezoekers komt 87% wel eens terug en blijft gemiddeld 3 minuten op mijn site.

Ik denk dat Jesper de Groote mijn trouwste bezoeker is. Toen hij tussen 10 juli en 18 juli op vakantie was kreeg ik prompt te maken met een terugslag van het bezoekersaantal:

[Plaatje van bezoekersaantallen]

(...)

En daarmee ben ik aan het eind gekomen van de rondleiding. Over een paar weken is dit zo'n beetje de enige weblog in het Gooi. Ik denk dat ik het bijltje er binnenkort ook bij neergooi. De eenregelberichten hebben de toekomst! :(

Gerelateerde artikelen:
Tand des tijds; 30-08 2009
Stil; 30-01 2009
Last day of June; 30-06 2007

16 opmerkingen: