07-02-2011

De Eenhoorn 2 van de server gepremoved door BSG


Internetclubcompetitie

Zojuist speelde BSG de derde voorrondewedstrijd van de Internetclubcompetitie. Na twee ruime overwinningen tegen De Cirkel (14½-1½) en de Osse Schaakvereniging (14-2), probeerde het tweede team van De Eenhoorn ons partij te bieden. Zoals uit de opstelling bleek, was het team helemaal niet zo zwak: de spelers waren in real life allemaal ongeveer van Apenhoofds niveau. Van een echt wedstrijdverslag zal het nu niet komen, het tonen van wat fragmenten van het Apenhoofd zegt al genoeg over de wedstrijd:

Ronde 1
In de eerste ronde speelde ik tegen Anevka, ofwel Ardjan Langedijk. Ik besloot weer eens iets slaps te spelen tegen het Siciliaans. Na het eten had ik me vooral beziggehouden met het Siciliaans met 2...Pc6 en daardoor had ik geen duidelijk antwoord op 2...d6. Ik ging lekker schuiven en dat was een slimme zet: ik kwam in een eindspel met twee pluspionnen.

 
Hier deed ik op de beruchte 40e zet nietsvermoedend 40.Kf2, waarbij ik de toren aanviel, met de bedoeling om op de volgende zet f4 te spelen, waarna de pionnen onweerstaanbaar zouden oprukken. Zwart reageerde echter met een schaakje: 40...Pd3+, wat ook nog eens de toren dekt. Dat was een streep door de rekening, want ik had het niet zien aankomen. Toen pas ontdekte ik dat de koning helemaal geen velden meer had. Onder het uitstoten van enkele met keelklanken gepaard gaande krachttermen sloot ik het venster af.

De andere partijen liepen ook naar hun einde en ik zag dat ik als enige van mijn team niet had gewonnen. Wat is dat toch met die eerste rondes bij mij?

Tweede ronde
Ook in de tweede ronde kwam ik beter te staan tegen Arjon (Arjon Buikstra), maar wist ik op het eind slechts met moeite remise te maken.

 
Na een saaie Schotse partij was ik beter komen te staan. Ik had een pion gewonnen, maar ik kon echter geen plan verzinnen om verder te gaan. Dit is waarschijnlijk het moment waar ik iets beters had kunnen verzinnen. Na lang nadenken deed ik de "nonzet" 29...Le5, om na 30.h4 Txg3+ toch maar af te ruilen. In het eindspel waren de f-pionnen van weinig betekenis, terwijl wits h-pion gevaarlijk werd.

Derde ronde
Ondertussen werd het wel weer tijd voor een puntje, maar tegen Tutankhamon (Joseph Molenaar) kwam ik na een Scandinaviër slecht te staan. Ik kon maar geen goed plan bedenken, waardoor ik lelijk werd opgevouwen. Net op het moment dat ik volledig in de touwen lag, besloot zwart een stuk te offeren:


Zwart had hier vrolijk 22...Ld6xg3? gespeeld, ogenschijnlijk met de bedoeling het ruimtevoordeel in een winnende koningsaanval om te zetten. En dat terwijl hij met 22...Lb7 mijn d-pion van het bord kon laten verdwijnen. Ik was dan ook blij verrast en ik benutte het buitenkansje om alsnog te winnen. Daarbij werd ik geholpen door m'n tegenstander, die nog een paar stukken weggaf, maar op het eind was het toch even spannend:

 
Ik heb een toren en twee lopers meer, maar ik had nog maar een paar seconden en ik begon spoken te zien. Ik was bang dat 44.Lg2 Txh3+ 45.Lxh3 Dxh3+ op remise uit zou draaien. Dat is niet zo, maar wit hoeft natuurlijk ook niet te slaan op h3. Het bracht me wel op het idee om zelf op zoek te gaan naar de zwarte koning. Het liefst zou ik de dame met schaak bij de aanval willen betrekken en daardoor kwam ik uiteindelijk op het idee 44.Th8+ en zwart ging mat. Een hele opluchting!

Vierde ronde
In de laatste ronde speelde ik een zeer slechte partij tegen Crossroads (Ronald Ritsema). Ik laat alleen dit diagram even zien:

 
Ik had hier vrolijk mijn paard naar c5 gespeeld met de bedoeling iets als ...Pd3 te kunnen doen om wits zwartveldige loper maar onschadelijk te kunnen maken. Ik kon weinig doen tegen plannen als f4-f5-f6, waarmee ik kansloos van het bord zou worden geschoven. Het zou een passend slot zijn van een slechte avond, maar mijn tegenstander begon ook te aarzelen. Na 18.Tad1 Lc8 19.Ld4 (een zeer vervelend zetje) f6 20.b4?! Lxd6 (eindelijk) 21.exd6 e5 wist ik zowaar nog onder het stukverlies uit te komen. In het vervolg raakte wit de draad volledig kwijt, waardoor ik zowaar mijn tweede puntje van de avond pakte.

Al met al had ik anderhalf verliespunt gescoord, evenveel als de andere makkers samen. Pas in de laatste ronde wist de Eenhoorn iets terug te doen: Ewood liet zich als een zwientje tikken en TD Ptr berustte met een kleine kwaliteit meer maar in een zettenherhaling toen het in tijdnood spannend werd. Alleen Large wist alles te winnen. Hij liet het zwientjestikken er wel verbijsterend eenvoudig uitzien. Zonder al te veel inspanning werkte hij de partijtjes af, terwijl Behirder helemaal bezweet was na vier gevechten met de bierkaai. In ieder geval ging BSG door na de finale dankzij de 13-3-overwinning. Het is nog wat vroeg, maar het T-woord kan al bijna in de mond genomen worden.

Verder ben ik nog speciale dank aan Ptr verschuldigd. Niet alleen vanwege zijn score, maar ook omdat hij het toernooi wilde organiseren. Dat zat namelijk zo: oorspronkelijk zou Behirder dat doen, maar hij meende dat de toernooifunctie was uitgeschakeld op zijn op Chessbase Light gebaseerde versie van Playchess. Pas toen Ptr de taak op zich had genomen, merkte Behirder pas dat hij in het "meeting-point" geen toernooien kon aanmaken, maar in een toernooizaal wel. Best logisch, als je erover nadenkt. In ieder geval verliep het toernooi zonder wanklank en verlieten de spelers van de Eenhoorn de virtuele speelzaal goedgemutst, ondanks de grote nederlaag. Het doel om bij de beste nummers twee te eindigen, wat eveneens een finaleplaats opleverde, was namelijk behaald.

Gerelateerde artikelen:
De Toren - BSG; 12-05 2010

15 opmerkingen: