19-02-2011

Half jaar laptopproblemen


Is het normaal om computerproblemen te hebben? Hoort dat bij het gemak van zo'n apparaat, dat-ie af en toe crasht, of dat programma's om onverklaarbare redenen niet functioneren en daarbij geregeld foutmeldingen afgeven? Zelf heb ik er vaak last van op m'n laptop en ik begin er in ieder geval moedeloos van te worden.

Het was 19 augustus, de dag dat ik met m'n ma naar het "Offiz-center" ging om een laptop uit te zoeken. Een vriendelijke verkoper liet ons de beschikbare schootcomputers zien, waarna hij de relatieve voor- en nadelen van elk model opnoemde. Uiteindelijk viel onze keus op een laptop van het merk Acer, waarna de verkoper ons nog een hoop nuttige en nutteloze spullen aansmeerde.

Eerst was ik nog dolblij met het ding. Een eigen draagbare computer. Daarmee kon ik lekker chillen in de saaie uurtjes tijdens schaaktoernooien. Daar had ik in Wenen en tijdens het afgelopen ONJK wel van willen profiteren. Wel moest de computer nog worden volgepropt met programma's en daar stond ik minder om te springen. Het installeren van programma's laat ik toch liever aan een expert over.

Uiteindelijk was het dan toch gelukt om de belangrijke programma's (onder andere die Microsofttroep en een antivirusprogramma) te installeren. Pas begin Oktober ging ik de laptop ook echt gebruiken, toen ik in Amstelveen ging wonen. In het begin ging alles nog naar wens. Ik kon lekker DominateGame spelen en zo, maar al gauw begonnen er internetproblemen de kop op te steken. Later kwam er nog het gedoe met MSN bij.

Dat waren dan nog de dingen waar de laptop zelf niks aan kon doen. Er waren al rare dingen aan de hand, zoals dat m'n antivirusprogramma zichzelf had uitgeschakeld, waardoor ik maar vertrouwde op het beschermingsprogramma van Microsoft, maar de echte problemen begonnen dit jaar pas. Een maand geleden was ik ineens m'n weerbestanden kwijt. Van het ene op het andere moment waren ze pleite. Zelfs het openen van de bestanden in "onlangs geopend" werkte niet. De map zelf was ook ineens verdwenen. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt, zelfs niet op m'n eigen prehistorische computer.

Ondertussen begonnen de vele crashes me ook de keel uit te hangen. Uit het niets kwam er ineens een "Blue screen of death", waarna de computer zich weer opnieuw op ging starten. Doorgaans crashte de laptop elke dag wel een keer, soms pas bij het afsluiten, maar er waren ook dagen dat-ie drie keer in een kwartier crashte.

Omdat ik er niet meer tegen kon, besloot ik op internet te zoeken naar programma's die dit konden verhelpen. Uiteindelijk vond ik de programma's Registry-Booster en CCleaner, waarmee de rotzooi van de schijf werd gehaald, waardoor de blauwe schermen inderdaad niet meer optraden. Helaas kreeg ik nu een ander probleem: het suffe programma "Windows Verkenner" liep nu om de haverklap vast. Constant kreeg ik zo'n melding midden in beeld. Ik verlangde bijna naar de tijd dat de laptop alleen nog maar crashte.

Ik besloot om het systeem te herstellen naar de staat van voor mijn weinig geslaagde ingreep. Helaas liep de computer tijdens het herstellen constant vast. Ik besloot de hulplijn van Acer maar te bellen, in de hoop dat men het apparaat kon repareren. Het enige wat ik begreep, was dat ik het ding kon opsturen, waarna de laptop weer werd hersteld tot de fabrieksinstellingen, ofwel: alle bestanden zouden eraf worden gegooid.

Daarom besloot ik alle bestanden op een externe harde schijf te zetten. Het enige probleem was dat ik geen toegang had tot mijn weerbestanden, waardoor ik die onmogelijk kon opsporen. Aangezien er een hoop tijd in was gaan zitten, wilde ik ze niet zomaar verwijderen. Ik besloot maar naar huis te bellen met de mededeling dat ik m'n laptop mee zou nemen, omdat -ie het niet goed deed. M'n pa wilde wel even kijken of hij de map nog kon terughalen. Daar had ik niet al te hoge verwachtingen van, maar in ieder geval konden we het ding nu naar het Offiz-center brengen.

Vanochtend gingen we kijken of de bestanden nog te vinden waren. Ze waren niet te openen bij "onlangs geopend" en ook het zoeken naar trefwoorden in het systeem werkte niet, iets wat ik ook al had meegemaakt. Maar bij toeval zag ik een submap staan bij "onlangs geopende locaties" of zo. Tot mijn verrassing waren al deze bestanden gewoon te openen. Ze stonden alleen op een vreemde plek op de C-schijf. Ik vatte er niks van, maar ik was er wel erg blij mee. Vlug kopieerde ik de bestanden naar de externe harde schijf.

Nu ik alle bestanden had opgeslagen, ging ik met m'n pa naar het Offiz-center. Daar werd ons verteld dat we bij het opstarten gewoon op F8 moesten drukken, om vervolgens de computer weer naar de fabrieksinstellingen te herstellen. Volgens de verkoper zou het ongeveer drie kwartier duren voordat de computer volledig hersteld was. Dat klonk goed: ik was nog drie kwartier verwijderd van de oplossing. Thuis volgde ik de raad op, maar het viel niet eens mee om de computer in het juiste menu te krijgen: bij de eerste keer startte-ie gewoon op en bij de tweede keer produceerde het ding een luide piep. Pas bij de derde keer lukte het en zette ik de computer aan het werk.

Terwijl de laptop bezig was, ging ik maar naar m'n kamer, om achter m'n betrouwbare computertje het internet onveilig te maken. Deed 't internet het niet... Om de tijd te doden ging ik maar een racespelletje spelen, waarna m'n ma ineens mededeelde dat het herstelproces niet helemaal goed was gegaan: de computer was steeds na het verzenden van een foutmelding gestopt. Dus toen probeerde ik het maar. Na een tijdje crashte de laptop naar een blauw scherm, waar voor de verandering niet stond dat er een crash in een non-paged area was ontstaan, maar iets met een BAD_POOL_HEADER. Dit probleem was nieuw voor mij. De computer startte voor de verandering ook niet meer op na de crash. Sterker nog, bij het opstarten geeft-ie steeds een foutmelding. Wat een ellende toch. Duidelijk is dat er iets helemaal mis is. Wie kan me helpen? Wie kan me zeggen wat ik nu moet doen?

Gerelateerde artikelen:

13 opmerkingen: