12-05-2010

De Toren - BSG


Internetschaak zonder internet

Het fijne van de Internetclubcompetitie is dat je de deur niet uit hoeft. Je kunt gewoon op je kamer een aantal partijtjes spelen tegen diverse tegenstanders. Een schaakbord komt er niet aan te pas. Dat is meteen ook de zwakke plek: zonder internet ben je nergens. Het probleem met internet is dat de verbinding weleens wegvalt, zoals uit deze zeer representatieve poll bleek. Ditmaal was het de beurt aan VR. Hij belde me voor het eten om te zeggen dat hij geen internet had. Ik begreep uit het gesprek dat de kabelmaatschappij in de straat bezig was. Het was niet de eerste keer dat VR zonder internet zat. Vorig jaar zat hij drie weken zonder internet. Ik weet hoe vervelend dat kan zijn, want hier zaten we vorig jaar twee weken zonder internet. En zonder telefoon, wat het nog lastiger maakte. Het is te hopen voor VR dat de huidige storing minder lang aanhoudt.

BSG bestond zo uit nog maar drie man: Large, Ewood en ondergetekende. Aangezien het met VR niet wilde lukken, ging Ewood, de nieuwe teamleider, proberen Ptr op te bellen. De krullenbol was echter niet bereikbaar. Hetzelfde gold voor Lenaard. Onze vaste teamleider had al aangekondigd niet beschikbaar te zijn en dat leek te kloppen. Daarmee hadden we echter wel al onze zes spelers gehad. De tijd drong. Wat konden we nog doen? Waren er nog BSG'ers met een Playchessaccount? Waren die eventueel speelgerechtigd? Het antwoord op de laatste vraag was echter "nee" en daardoor konden we ook Edwin Baart niet opstellen als hij had kunnen spelen.

In de toernooizaal probeerde Ewood contact te leggen met Jeroen van Onzen, de teamleider van De Toren. We konden drie mogelijkheden bedenken:

1) Spelen
2) Spelen en voor VR 2-2 invullen
3) Een andere datum uitkiezen

De spelers van De Toren kropen bij elkaar om te overleggen over het te nemen besluit. Het is lovenswaardig dat ze ervoor kozen om de wedstrijd op een andere datum over te spelen. Blijkbaar heeft het sportieve aspect, of de mogelijkheid om alle ronden te spelen, de doorslag gegeven boven de gratis bordpunten. Voor BSG is het wel fijn: de eindstand wordt bepaald op bordpunten. Momenteel heeft BSG 2½ bordpunt meer dan Terneuzen. Deze voorsprong hebben we te danken aan de 15½-½-zege in de vorige ronde. Wetende dat er iedere ronde zestien bordpunten worden verdeeld, is de huidige voorsprong een kleine marge, zeker omdat we al vier verliespunten te pakken zouden hebben als we met z'n drieën zouden spelen.

De nieuwe speeldatum werd bepaald op 26 mei, ofwel over precies twee weken. Het zou me niet verbazen als Terneuzen dan al heeft gespeeld, dus dan weten we wat we moeten doen om aan de leiding te blijven. Ik baal er wel van. Ik was ingeschaakt en ik voelde me eindelijk een keer op m'n gemak. Laat ze maar komen! Hopelijk heb ik dat gevoel over twee weken nog. Ter compensatie ging ik maar voor het eerst in anderhalf jaar (!) rated bullet spelen. In vier partijtjes scoorde ik twee punten. Daar kan ik mee leven.

Gerelateerde artikelen:

2 opmerkingen: