02-05-2010

"Lucky Ajax"


Onrechtvaardig?

Met 85 punten uit 34 duels en een doelsaldo van +86 geen landskampioen worden, het zal je maar gebeuren. Er zal de komende tijd nog vaak naar verwezen worden, nadat Ajax de titel weer net misliep. Wat te denken van de ontknoping in 2007, toen Ajax één doelpunt tekort kwam voor het kampioenschap. En dit jaar kwamen ze één wedstrijdpunt tekort. Steeds zitten ze er dichtbij, maar lukt het net net niet.

Voor het ingaan van de laatste ronde werd titelkandidaat FC Twente onder druk gezet. Van NAC zouden ze niet zomaar winnen, want zowel Ajax als PSV hadden daar punten tegen laten liggen. Hoe je eigen gepruts in je voordeel kan werken. Zelf moest Ajax gauw scoren tegen NEC en dan zou FC Twente het zwaar krijgen. Flauwekul natuurlijk. Wilde het in het verleden vaak werken om je tegenstander zo uit balans te brengen, wat bijvoorbeeld Johan Cruijff bij Barcelona steeds lukte, tegenwoordig trapt niemand er meer in. Twente wist dat het alleen moest winnen om kampioen te worden en dat werd dan ook rustig gedaan. Dat Ajax zijn veertiende zege op rij boekte maakte niks meer uit.

Dit jaar staken er drie ploegen met kop en staart boven de rest uit: naast Twente en Ajax draaide ook PSV een goed seizoen. De top 3 won maar liefst 77 van de 102 wedstrijden en ze verloren er maar zeven, waarvan vier tegen elkaar. Het seizoen was ook geen reclame voor de Eredivisie, waarin de middenmoters amper een vuist konden maken tegen de topploegen. Als ze niet werden verpletterd, schoten deze ploegjes zichzelf wel in de voet. Hoe slecht FC Twente ook speelde, altijd wonnen ze. Ajax liet het in het begin van het seizoen liggen, zoals in de 100-kansenwedstrijd tegen Sparta waarin niet gescoord werd. PSV begon tegen het einde te knoeien. Ironisch genoeg werd hun zwakke eindsprint ingezet met een volkomen onnodige remise tegen datzelfde Sparta.
Twente kende eigenlijk geen zwakke periodes en haalde uiteindelijk het kampioenschap binnen. Je kan niet eens zeggen dat het onverdiend is. Ajax moet naar zichzelf kijken, want weer liepen ze in de eerste competitiehelft een -zoals achteraf bleek- niet meer te repareren achterstand op.

Opmerkelijk was dit jaar hoe groot de krachtsverschillen waren tussen de ploegen. Deed AZ het vorig jaar goed met een winstpercentage van 81%, Twente kwam dit jaar tot 87%. Onderin degradeerde RKC kansloos met vijf overwinningen en 29 nederlagen (winstpercentage van 15%), terwijl Volendam vorig jaar op de laatste speeldag ongelukkig degradeerde met een winstpercentage van 32%.
Het moet gezegd worden: RKC was dit jaar echt een aanfluiting. Vreemd genoeg hadden ze vijf uitschieters en speelden ze geen enkele keer gelijk. Nog wel meer ploegen waren dit jaar onthutsend zwak: Heerenveen was onherkenbaar, de rivalen NEC en Vitesse speelden een rol in de marge, terwijl VVV, ADO en Sparta na een veelbelovend begin steeds verder inzakten. Over Willem II wil ik het niet eens hebben.

Natuurlijk waren er ook positieve uitschieters. Eén daarvan is natuurlijk Feijenoord, dat onder Mario B. aan eerherstel deed. Gertjan V. liet met Heracles zien dat hij wel degelijk een prima trainer is, FC Utrecht speelde een degelijk seizoen en FC Groningen draaide een prima tweede seizoenshelft.
Vorig jaar degradeerden ze net niet, dit jaar gaan ze strijden voor Europees voetbal: Veld van Harmhoven heeft het aardig voor elkaar bij Roda. Tot slot kende de onttroonde landskampioen AZ een goede tweede competitiehelft en konden daardoor nog enigszins met een opgeheven hoofd afscheid van de titel nemen.

Ratinglijst
Tot slot de ratinglijst met evenwichtsratings van het afgelopen seizoen:

Twente 2684
Ajax 2661
PSV 2600
Feyenoord 2452
AZ 2410
Utrecht 2356
Heracles 2356
Groningen 2304
NAC 2291
Roda 2278
VVV 2200
Heerenveen 2187
NEC 2174
Vitesse 2160
ADO 2147
Sparta 2105
Willem II 2044
RKC 1936


Dat was het dan weer. Ik houd al sinds 2005 de uitslagen bij en dat begint me steeds meer te vervelen. De prestaties van voetbalclubs zijn vaak gewoon koffiedik kijken, heb ik geleerd. Ik ga m'n tijd er niet meer aan verdoen. Het enige dat ik hoop is dat Ajax volgend seizoen kampioen wordt. Dat hebben ze wel verdiend.

Gerelateerde artikelen:

2 opmerkingen: