07-11-2009

SGS-Snelschaakkampioenschap


BSG gaat nat

Het door de SGS georganiseerde snelschaakkampioenschap voor teams is één van de succesvollere SGS-toernooien. Waar bijvoorbeeld het SGS-PK normaal gesproken weinig echt sterke schakers trekt, lopen de specialisten wel warm voor een middagje klokrammen. Al jaren doen spelers als MadU Sadler, Manuel Bosboom en Ksander Wemmers mee aan dit traditioneel in november georganiseerde toernooi. Dat is opmerkelijk te noemen.

Dit jaar werd het toernooi gespeeld in Giessenburg. Dat was wel wat verder weg dan Bunburg of Huizen. Misschien was dat ook wel de oorzaak dat het toernooi minder sterk bezet was dan in de voorgaande jaren. In ieder geval was de afvaardiging van BSG wel erg onder de maat. Een overzicht van het eerste team:

FM Henk (2302)
Emiglio (2256)
Large (2202)
Tom de Ruiter (2070)
Lennard (2031)
Jip (2010)

FM Henk (2264)
Jip (2081)
Fliffer (2133)
De Ruiter (2077)
Kieboom (1957)
Balke (1846)

Ptr (2084)
Jip (2120)
Eddy (1784)
Kieboom (1903)
EB (1704)
Racekamp (1571)

Had BSG vorig jaar nog drie teams, dit jaar kon er met pijn en moeite één team samengesteld worden. Dat betekent toch dat minimaal twaalf mensen die vorig jaar wel meededen er dit jaar geen zin in hadden. Dat is toch wel substantieel te noemen. Een niet nader te noemen BSG'er had geen goed woord over voor de belabberde afvaardiging. Wel een team in de eerste klasse van de KNSB-competitie hebben, maar met een fatsoenlijk team op de proppen komen tijdens een prestigieus snelschaaktoernooi, ho maar.

Nee, bij voorbaat stond al vast dat we moesten vechten tegen degradatie. Er gingen nog stemmen op om vrijwillige degradatie aan te vragen, maar dat ging me wat ver. En met Ptr, Eddy of Squares, Bert Kieboom en mijzelf moesten we toch wel de zwakke broeders omverblazen? Dat moest genoeg zijn om in ieder geval niet te degraderen.

Toernooi
Na een vlekkeloze rit naar zuidoost Zuid-Holland, de uiterste grens van de SGS, kwamen we RUIM op tijd aan. Toch waren we niet de eersten en ik zag hoe Ptr tegen Erik Smedema ging schaken. Het zag er veelbelovend uit: Ptr versloeg de krullenbol bijna elke keer. Iedere keer werd de stap-6'er getruct of overspeeld. Daardoor zou Ptrs dag toch nog een plusscore opleveren, zo bleek. Opmerkelijk: ondanks het tempo van twee minuten p.p.p.p. ging Ptr niet door z'n vlag. 

Soest - BSG 4-2
De eerste ronde begon uiteraard (!) tegen Soest. Zelf had ik weer gekozen voor bord twee en tja, dat betekende dat ik weer tegen Adriaan de Jongh speelde... Met wit. Ik had eerlijk gezegd niet zo'n trek in een Caro-Kann (!), dus besloot ik te beginnen met 1.Pf3! Niet dat ik dat ken, maar ik wilde niet door een boekje verslagen worden. Het leverde me niet echt openingsvoordeel op, maar ik had een makkelijke stelling. Het leverde me een pion op, die ik in een lopereindspel verzilverde. Ik was blij. Verder kwam alleen Bert Kieboom aan de BSG-kant op het scorebord voor. Ook hij versloeg die arme Erik Smedema. Ptr redde het niet tegen Erik de Haan, net als de andere borden, wat resulteerde in een 4-2-nederlaag.

BSG - DBC 2½-3½
Een belangrijk duel in de strijd tegen degradatie en juist nu liet BSG zich van zijn slechtste kant zien. Bert Kieboom en Eddy of Squares gaven stukken weg en EB gaf op in een gewonnen stelling. Desondanks werd het nog 2½-3½, maar daar heb je weinig aan.

Oud Zuylen - BSG 3-3
Na de opening zag ik het somber in, maar eigenlijk speelde de stelling zonder zwartveldige loper wel lekker. Na een aantal irritante zetten aan mijn kant, probeerde mijn tegenstander aan te sturen op een ruiltransactie, maar over de e-lijn raakte hij een stuk kwijt. Door remises van Eddy en EB en de zege van Bert Kieboom ging BSG zelfs aan de leiding. Helaas verloren Ptr (door z'n vlag gegaan!) en Sicco nog, waardoor het bij 3-3 bleef.

BSG - Amersfoort 1½-4½
Voor Ptr werd het nog leuker toen hij de volgende ronde tegen MadU Sadler moest. Ik achtte hem wel meer in staat om te stunten tegen dat soort spelers. Zelf speelde ik tegen Lucas Boutens. In 2007 versloeg ik hem nog in de belangrijke wedstrijd DBC - BSG 2, nu had hij wit en kwam hij uit voor Amersfoort. Hij gebruikte het witvoordeel om een uitgestelde ruilvariant van het Spaans op het bord te brengen. Door wat onhandig manoeuvreren stonden al m'n stukken klem, maar even later was de kou uit de lucht. Toch had ik steeds een klein nadeeltje en in de slotfase was de combinatie van toren, paard en een pion op e6 te sterk voor mij. Zodoende had ik ook mijn eerste nulletje te pakken. Opnieuw was het Bert Kieboom die van zich liet spreken door de eretreffer op het scorebord te brengen. Eddy of Squares pakte zijn tweede remise aan bord drie.

HSG - BSG 3-3
Het duel tussen de "buren" leverde uiteindelijk een gelijkspel op. HSG had Pinda aan bord één gezet. Aan bord twee zat weer dezelfde man als vorig jaar. Toen verloor ik wat teleurstellend van 'm. Dit jaar besloot hij echter Scandinavisch te spelen. Tja... Ik kwam een pion voor en met een aardige combinatie (al zeg ik het zelf) wist ik het punt te bemachtigen. Zo had ik al voor de tweede keer dit toernooi wraak genomen... Jammer genoeg verloor Eddy van Herman van Engen en gaf Bert Kieboom wat weg, maar aan bord zes zorgde Sicco R. voor een kleine sensatie door het punt te drukken. Zijn opening leverde hem een dusdanig tijdsvoordeel op, dat hij zijn tegenstander uiteindelijk kon vlaggen. Dat was overigens wel nodig, want Sicco had zijn dame weggegeven... Ptr had rustig remise gespeeld tegen Pinda, daar was weinig over te zeggen.
Ondertussen waren alle ogen op EB gericht. Hij had een kwaliteit meer. Zou BSG er brutaal met de winst vandoor gaan? Dat zou best wel een sensatie zijn, maar het mocht niet zo zijn. Zwart verloor uiteindelijk al z'n pionnen, maar EB probeerde nog listig op mat te spelen. Daarbij gebeurde het ongelooflijke: wit haalde zijn koning uit de potentieel dodelijke oppositie, maar gaf zwart daarbij de kans door een schaakje de loper te winnen. U raadt het al: dat gebeurde niet en zo werd het 3-3. Opmerkelijk, want HSG had tot dat moment alles gewonnen.

Amersfoort 2 - BSG 4-2
Het zat me weer eens mee. Ik had voor de tweede keer wit en nu mocht ik tegen Johan de Zwart. Ik herinner me nog een PK in 2005 waarin ik van hem verloor en 4½ jaar later deed ik het niet veel beter. Ik stond wel goed na de opening, maar ik kon geen goed plan bedenken, of in ieder geval, er kwam niet echt gevaar van de witte stelling. En dat terwijl hij mijn koning onder vuur begon te nemen. Ondertussen "dreigde" ik stukken te ruilen door een soort ondersterijmatje. Dat had vrijwel meteen succes, want na een damezet van hem was het mat in twee.
Ondertussen won Ptr zijn eerste partij. Echt blij was hij er niet mee, maar hij had zijn tegenstander ergens getruct. De stand was echter 3-2 en Bert Kieboom was nog bezig. Hij had een gewonnen stelling, maar in tijdnood gebeurde er weer iets afschuwelijks: met een pion op promoveren beantwoordde Kieboom een schaakje met een schaakje. Aangezien wits koning nog schaak stond, betekende dat meteen het verlies van de partij. Na afloop mopperde Kieboom over dat hij al voor de zoveelste keer een goed opgezette partij had verprutst.

Het was tijd voor een korte pauze. De zwakke teams hadden we gehad, nu kwamen de goede teams. Tijd voor klapperende kunstgebitten!

BSG - Utrecht 0-6
Meteen na de thee ontmoette BSG het sterke Utrecht 1. Ptr baalde van een gemiste kans en dat deed ik ook. Op een gegeven moment had ik Joost Michielsen lelijk weggespeeld, maar daarna speelde ik te ingewikkeld en werd ik zelf van het bord gekegeld. :(

Paul Keres - BSG 5-1
Opnieuw een team dat veel sterker was dan wij. Met over de gehele breedte spelers met ongeveer 2200-niveau, viel er voor BSG weinig eer te behalen. EB pakte nog een fraaie plusremise. Zelf maakte ik op "fraaie" wijze een eindspel met een pion minder remise. Hoe dat gelukt is, is me nog een raadsel, maar het lukte wel.

BSG - En Passant ½-5½
Ptr had de eer om tegen Manuel Bosboom te spelen. In een frappante zijvariant van het Koningsindisch werd zijn c-pion keer op keer onder vuur genomen. En tja, uiteindelijk is snelschaken tegen Bosboom ongeveer hetzelfde als tegen de wind in tuffen. Nee, was ik effe blij dat ik aan #2 zat. Ik speelde weer eens tegen Carlier. Vorig jaar won ik nog van 'm, nu ging het wat minder. Ik stond raar en ik zag me uiteindelijk gedwongen een kwaliteit te offeren. Dat werden er uiteindelijk zelfs twee, maar wit hapte niet toe. Terecht, denk ik, want mijn loperpaar was dan erg sterk geworden. Ook nu had ik aanvalskansen, wat resulteerde in een eindspel waarin ik twee pionnen had voor de kwaliteit. In de laatste minuten miste Carlier nog een opgelegde kans, daarna was het moeilijk voor hem om te winnen. Sterker nog: hij verloor het nog bijna. Met nog twaalf seconden op de klok in een vermoedelijk zelfs verloren stelling bood hij remise aan. Dat accepteerde ik maar. Het is toch een IM...
De wedstrijd was allang in het voordeel voor En Passant gexc3xabindigd, dat aan de overige borden had gewonnen. En dat terwijl BSG vorig jaar de Bunburgers nog met 4-2 versloeg.

Paul Keres 2 - BSG 2 4-2
Ook het tweede van Paul Keres was te sterk. Ditmaal durfde ik het wel aan om de Caro-Kann te spelen, maar ik werd al op de derde zet verrast. Ik stond de hele partij wat minder, maar een soort wanhoopsaanval leverde me nog het punt op. Frappant.
Verder won Ptr nog, maar de fut was er een beetje uit. Ook het tweede van Paul Keres was te sterk voor ons.

BSG - Utrecht 2 2-4
Ptr en Bert Kieboom sloten het toernooi nog goed af door te winnen. Zelf speelde ik tegen Meindert van der Linde. Vorig jaar won ik op het PK (!) doordat hij tijdens de partij werd opgebeld. Dit jaar nam hij sportieve revanche. Ik won nog wel een pion, maar wit kreeg goede compensatie. Dat was allemaal te moeilijk voor mij en uiteindelijk verloor ik dat dan ook.

Toch vond ik het al met al een erg geslaagd toernooi. Ik vind dit echt een van de leukste toernooien van het jaar. Daarom vind ik het ook jammer dat dit enthousiasme niet gedeeld wordt. Want nu wist BSG maar één zestal te formeren, wat natuurlijk veel te weinig is. Daarnaast was dit team geformeerd uit spelers die normaal gesproken in lagere klasses thuishoren. Dat is dan ook de richting die BSG opgaat: met twee matchpunten is BSG ongetwijfeld gedegradeerd. Dat is zuur voor volgend jaar, voor het geval er dan wèl veel enthousiasme is.

Hoewel snelschaken op een hoog niveau voor sommigen vast leuk is geweest, is het m.i. toch leuker om op je eigen niveau te opereren (voor zover niveaus constant zijn). Van steeds verliezen wordt niemand vrolijk.

Scores


1. Ptr 2/5 wit, 2½/6 zwart
2. Jip 5½/6 wit, 1½/5 zwart
3. Eddy ½/5 wit, ½/6 zwart
4. Bert 2/6 wit, 2/5 zwart
5. Edwin 0/5 wit, 1½/6 zwart
6. Sicco 1/6 wit, ½/5 zwart

Totaal 11/33 wit, 8½/33 zwart

Volgend jaar beter?

Gerelateerde artikelen:

9 opmerkingen: