14-08-2008

Afsluiting ONJK

Evaluatie
Het is inmiddels bijna een week geleden dat het ONJK is afgelopen en nu ga ik eindelijk beginnen aan een evaluatie. Het toernooi werd namelijk voor het eerst in Enschede gespeeld. Hoe beviel de nieuwe locatie?

Computers
Een voordeel was dat er in het café een rij computers was. Dat was in Hengelo niet zo. Toch was er nog wel wat te klagen:
1) Een café is niet de rustigste plaats om op je gemak de livepartijen te volgen of je mail te checken
2) Je zit met je rug naar de open ruimte, wat ook niet zo prettig is
3) De computers werkten op het krakkemikkige Firefox. Verder moest je iedere dag opnieuw een IP-adres aanvragen en iedere dag proberen* flash player of zoiets te downloaden. Er zat amper een programma op die stomme computers.
4) Op woensdag kwamen die stomme E'tjes. Ze gingen de hele tijd stomme spelletjes spelen, waardoor anderen de livepartijen niet konden volgen. Het leek overigens wel of die E'tjes er meer waren voor het computeren, dan voor het schaken. Zelfs als ze moesten spelen waren alle computers nog bezet...

Zalen
De zalen zaten "beneden". Via een ingewikkeld gangenstelsel kon je de gymzalen (?) bereiken. Helaas zaten de faciliteiten, zoals het toilet, boven. Daar werd over geklaagd.
Verder heb ik mensen horen zeuren over de stoelen. Wat ik zelf vervelend vond, was dat de speelzaal alleen door de deelnemers mocht worden betreden. De toeschouwers mochten vanaf een tribune over de schakers neer kijken. Ik heb daarom ook niks kunnen zien van de vele drama's die zich hebben afgespeeld op sommige borden. Waarom er geen deelnemers in de zaal mochten komen, is me niet duidelijk. De zaal was immers groot genoeg. Misschien kwam het door de Young Masters, die op een potsierlijk podium moesten spelen. Die wilden vast stilte.
Mijn tip: zet die gasten volgend jaar gewoon in een geluiddicht kamertje en stel de speelzaal van de A, B en C open voor het publiek.

Prijsuitreiking
Bij prijsuitreikingen is er altijd een soort mismatch tussen de organisatie en het publiek. De prijsuitreiking komt altijd op het eind van het toernooi, dus wil iedereen naar huis. De organisatie probeert de prijsuitreiking echter zoveel mogelijk "aan te kleden" en uit te smeren, waardoor ze het publiek tergen. Het komt de sfeer niet ten goede en als er dan ook nog allerlei fouten worden gemaakt, wordt het vervelend.

Dit jaar duurde de prijsuitreiking 38 minuten en 31 seconden. Dat kan natuurlijk erger, zoals bij het "echte" NJK in Schagen. Na een oersaai brabbelverhaal van Lex Jongsma kwam me toch een partij preken, liedjes en andere flauwiteiten. Op het eind werden dan toch maar de winnaars naar voren geroepen. Dat zo'n prijsuitreiking dan twee à  drie uur duurt is niet zo gek.
Dat viel nu dus wel mee, maar echt opschieten deed het niet. Allemaal n00bs die niks van schaken afweten en denken grappig te zijn krijgen dan het woord. Het is een schande! :@

Het probleem bij deze prijsuitreiking was dat niet iedereen kon zitten. Mensen zijn blijkbaar niet ontworpen om de hele tijd te staan, dus na een tijdje zoek je vanzelf naar ondersteuning. Iedere seconde vraag je je af wanneer het is afgelopen.

Locatie
ik ben dus niet zo'n voorstander van deze locatie en ik verlang terug naar Hengelo, waar de verschillende categorieën ten minste nog van elkaar waren gescheiden. De sfeer in het gemeentehuis is onovertroffen. je kan daar nog langs de borden lopen. Bovendien is het gemeentehuis van binnen veel ruimer dan die smalle gangetjes die in Enschede de speelzalen met elkaar verbinden. ik ben benieuwd naar het aantal deelnemers volgend jaar.

Prestaties
Qua prestaties was het ONJK een matig toernooi. Vin$ pakte uiteindelijk nog de eerste plaats, maar daar bleef het wel bij. Van de natuurfreakgangers scoorde eigenlijk niemand goed.
Ewood beleefde een teleurstellend toernooi. Behalve een berg elopunten raakte hij ook nog zijn jas kwijt. In de B speelde Bart ook niet super. Yme deed het daarentegen best goed, ookal deed hij de laatste ronde niet meer mee. Hij ging namelijk naar Schotland. 14 presteerde iets boven zijn veel te lage rating, wat dus niet heel spectaculair was.
In de E speelde ene
Pepijn (dit zal 'm wel zijn) nog wel aardig, maar niet super.

Misschien werkt voorbereiden wel averechts. In 2002 speelde Ewood een vrij matig NK, ondanks dat Hij heel veel had voorbereid met Pascal. Gek genoeg hielp het weinig. Ewood scoorde 1 uit 5 met wit en 4 uit 4 met zwart met een onderscore van 0,08... Misschien kun je beter op andere dingen trainen, zoals tactiek of eindspelen. Vaak krijg je je voorbereiding toch niet op het bord. Je doet die voorbereiding natuurlijk niet voor niets, maar misschien piek je op die manier net te laat. Voor de externe competitie misschien...

Zo... Dat was de evaluatie van het toernooi. Hopelijk zullen de prestaties volgend jaar beter zijn en zal het nog gezelliger worden.** ;)

* Dat lukte namelijk niet op elke computer.
** Die twee begrippen gaan vaak hand in hand.

4 opmerkingen: