21-06-2008

Hiddink zet Nederlands elftal voor schut

Voorbij

Na drie goede wedstrijden in de poulefase mocht Nederland het opnemen tegen Rusland. De Russen waren in het toernooi gegroeid, maar desondanks waren de voortekenen gunstig voor Nederland. Ze schijnen nog nooit verloren te hebben op 21 juni en dat soort onzin. Onzinnigere dingen dan datumstatistieken ken ik niet.

Maar goed, ik was benieuwd naar de wedstrijd. De poulefase is vrij saai, omdat je een flutwedstrijd kunt compenseren met een goede wedstrijd. Daar maakten Duitsland, Italië en natuurlijk Rusland gebruik van. De KO-fase is meteen do-or-die. Poulewinnaars Portugal en Kroatië vlogen er al verrassend uit tegen Duitsland en Turkije en ook voor Nederland was het begin niet hoopvol. Misschien was het goede gevoel verdwenen door de zes dagen rust, maar het moet gezegd worden dat Rusland veel en veel beter speelde dan Italië, Frankrijk en Roemenië ooit deden.

Rusland begon scherp en speelde handiger en makkelijker dan Nederland. Nederland had de grootste moeite met het spel, maar kon de eerste helft standhouden. In de rust werd Kuijt gewisseld voor Van Persie. Het bleek de beslissende fout. De verdediging was Nederlands sterkste linie. De aanval verliep veel stroever. In de eerste helft had Nederland nog een paar kansen om zeep geholpen, in de tweede helft werden de kansen schaars. Rusland kwam makkelijker tot scoren, wat bleek toen ze in de 56e minuut op voorsprong kwamen.

Na die goal kreeg Nederland meer lucht en waren ze de hele tijd de gelijkmaker aan het voorbereiden. In de één-na-laatste minuut scoorde Nistelrode de gelijkmaker, die op dat moment niet eens onverdiend was. In de verlenging ging het vervolgens weer moeizaam. Nederland hapte voortdurend naar adem en kregen twee stomme goals tegen door knullige verdedigingsfouten. Maar goed, op een gegeven moment liep iedereen in een oranje shirt met z'n tong op 't gras. Nederland zat zonder stoom en Rusland won.

Marco van B moest de felicitaties laten aan Guus H, die van een middelmatig team een ongekende vechtmachine had gemaakt. Het was voor Marco een vernedering, hij was volledig afgetroefd als coach. Ondanks het mooie spel in de groepsfase is het EK voorbij voor Nederland en daarmee is de missie van Marco van B en de KNVB mislukt. En nog wel door een andere Nederlander... Marco's volgende missie is in Amsterdam.

Het is huilen met de pet scheef, maar hopelijk wint Rusland het EK. Dan zit er nog een Nederlands tintje aan het EK.

Gerelateerde artikelen:

De kip met de goude kuikens; 18-06 2008

17 opmerkingen: