26-06-2008

EK: Halve finales

Duitsland - Spanje

Woensdag 25-06: Duitsland - Turkije 3-2
Gisteren speelde het matige Duitse elftal tegen Turkije, de kat met negen levens. Hoewel... Tegen Duitsland waren de levens in ieder geval op. De Turken kwamen nog wel op voorsprong, om uiteindelijk toch opeens achter te staan. Bij die goals vielen vooral de keepers in negatieve zin op. Ze probeerden elkaar te overtreffen qua stommiteiten. De Turkse sluitpost leek het duel te gaan winnen, maar dat kon Lehmann niet op zich laten zitten. Hij liet zich knullig aftroeven bij de 2-2.
Met de 2-2 verbruikten de Turken hun laatste leven. Terwijl een Turk nog zat na te genieten van een schot dat hij haastig over had geschoten, wisten de timide spelende Germanen in de blessuretijd het net te vinden en gingen -niet helemaal verdiend- door. De Turkse kat in het nauw maakte nog rare sprongen, maar toen ook de laatste vrije trap de tribune in werd geknald, was het toch echt gedaan met ze. Eerst effe alle favorieten uitschakelen en dan verliezen van die Duitsers...

"Het scoreverloop was niet in ons voordeel."
Een veelgehoorde uitspraak na een nederlaag

Donderdag 26-06: Spanje - Rusland 3-0
Vandaag was het de beurt aan Spanje en Rusland om te bepalen wie er naar de finale zou gaan. Voor Rusland eindigde het toernooi zoals het begon: met een flinke aframmeling tegen Spanje. De Russen hadden opnieuw weinig in de melk te brokkelen in een wedstrijd die het aanzien nauwelijks waard was. Waar was het Rusland dat Nederland zo'n ongenadig pak rammel gaf? Was Spanje zo goed? Of was Rusland "verzadigd" na de zege op Oranje? Over het verval van Oranje hoorde ik overigens een interessante theorie: de traumatische gebeurtenis (de dochter van Boulahrouz was overleden) had de spelers uit hun "flow" gehaald. Zou zoiets ook bij Rusland gebeurd zijn? Het leek er in ieder geval wel op.

Bij rust stond het nog 0-0, na de thee ging Spanje erop en erover. Het werd al snel 1-0. Rusland ging daarna gehaast op zoek naar de gelijkmaker, wat ze een aantal gele kaarten opleverde. Het had volgens de commentator geen gevolgen. Logisch, want Rusland zou de finale toch niet halen. In de slotfase liep Spanje nog uit naar een 3-0 zege op de harkende Russen. Het is wel hard voor Guus. Ondanks dat hij een uitstekende coach is, haalde hij weer niet de finale. Spanje doet het nog steeds erg goed. Alleen de Italianen wisten ze op remise te houden, verder werden al hun tegenstanders aan de zegekar gebonden, waarvan Rusland twee keer.

"Het gebeurt niet vaak dat een land tweemaal op één toernooi wint van een ander land."
Een uitspraak in een niet nader te noemen voetbalprogramma. Griekenland was in 2004 het laatste land dat zoiets presteerde: ze wonnen tweemaal van Portugal. Daar kan Oranje nog een puntje aan zuigen.

Gerelateerde artikelen:
Hiddink zet het Nederlands elftal voor schut; 21-06 2008 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten