28-09-2007

KNVB-Beker

Grote verrassingen in bekerwedstrijden
 
De afgelopen dagen zijn er weer een heleboel bekerwedstrijden gehouden. In het begin doen er nog veel amateuristische clubjes mee, waardoor er drie avondvullende programma's waren. 64 ploegen stonden tegenover elkaar. Ik neem aan dat hiervan 18 uit de Eredivisie kwamen en 20 uit de eerste divisie, maar misschien dat een club er geen zin in had of zo. Er waren dus nog 26 amateurclubs over, die hun huid duur verkochten, zo bleek.
 
Dinsdag 25-09: de eerste afgangen
Vitesse begon de competitie met drie zeges. Na een haast ingecalculeerde nederlaag tegen PSV verloren ze opeens van De Graafschap, waarmee het verval verder werd vormgegeven. Tegen FC Eindhoven, de nummer laatst in de eerste divisie, verloor het met 4-2. Vitesse exit. Willem II speelde met moeite 1-1 tegen Haarlem en ging eruit na penalty's. Sparta redde het wel met de penalty's: Volendam werd uitgeschakeld na een 4-4 op het veld en 2-4 met strafschoppen.
Beter deed Roda het, met een 0-2 zege op Spakenburg.
 
Woensdag 26-09: administratieve fout
Spakenburg kond echter een dag later juichen, omdat de IJsselmeervogels met 1-8 (!) werden afgedroogd door FC Groningen. De "lelijke eendjes van de Eredivisie" speelden tegen elkaar. Ditmaal won Excelsior, de ploeg die nog steeds puntloos is, van VVV, dat alleen van Excelsior won, met 3-2.


Feijenoord had in FC Utrecht een geduchte tegenstander, maar won wel met 3-0. Na rust volgden de goals elkaar snel op, goed voor de tweede 3-0 overwinning van Feijenoord op Utrecht dit seizoen.

Ajax bleef nog maar net in het spoor van Feijenoord. Tegen de Kozakken Boys wisten ze in de reguliere speeltijd niet eens een beslissing te forceren: het stond 1-1. (!) Pas in de verlenging wonnen ze, maar de kozakken waren de morele winnaars. Ten Cate strafte de spelers met een straftraining.

PSV speelde tegen Jong Heerenveen, waar Alves meespeelde. PSV begon zeer slecht, maar won uiteindelijk toch met 0-3. Van die overwinning konden ze ongeveer één nacht genieten: toen knikkerde de KNVB ze uit het bekertoernooi omdat ze de geschorste Manuel da Costa hadden opgesteld. Volgens mij is ieder elftal sterker zonder die gozer erbij, maar regels zijn regels. Een blunder van formaat en ik kan amper geloven dat NIEMAND (trainer, speler zelf, teamgenoten,...) dat in de gaten had. PSV had al drie waarschuwingen gekregen van de KNVB, maar net als bij de Titanic, gebeurde er niks mee.

Oud Heerenveen speelde tegen Argon en won met 0-3, terwijl NAC met 1-2 won van de jonge (?) Stormvogels.


Donderdag 27-09: regelrechte sensatie
Op de donderdag werden de laatste wedstrijden gespeeld van deze bekerronde. De Graafschap won van Elinkwijk, een ploeg die me helemaal niks zegt. Heracles won van de oude Stormvogels (ook 1-2), maar dat was niet zo verrassend.

De sensatie van de week was de 1-0-nederlaag die AZ leed bij Cambuur, waarmee de flutreeks in uitwedstrijden verder werd doorgezet. Wilfred Genee: "Cambuur uit, altijd lastig." Waarna Willem van Hanegem deze opmerking (terecht) op droge wijze afdeed als onzin. Het leek alsof van Gaal eerst niet doorhad dat zijn ploeg was uitgeschakeld. Pas bij de persconferentie kwam de echte Van Gaal, als slecht verliezer, weer naar boven. In tegenstelling tot Ten Cate verweet van Gaal zijn spelers niets. AZ kreeg weinig kansen en benutte de weinige kansen ook niet. Net als tegen Ajax werd een strafschop niet verzilverd.

Ook FC Twente bracht zichzelf in de problemen door een laag rendement. Tegen NEC had het de hele wedstrijd een overwicht, maar kwam tweemaal op achterstand. De laatste keer was in de verlenging en bleek fataal. NEC deed niet veel meer dan alleen maar verdedigen, maar won wel. Vier dagen terug waren ze in dezelfde wedstrijd volledig kansloos en verloren ze met 3-0. Het was overigens de eerste overwinning van het seizoen voor NEC. Tja, drie punten in de competitie, of een ronde verder in de beker...
 
Tot slot
Dit belooft weinig goeds voor de Nederlandse ploegen in "Europa". Van de 18 Eredivisieploegen bleven er slechts elf over. Zes ploegen werden gewoon afgetroefd door veel lager aangeschreven ploegen en PSV werd administratief geklopt. Als ze dat maar niet (weer) doen in de Champions League... In ieder geval was het leuk voor de kijkers en nog leuker voor de kleine clubjes, die nu weten dat er bij de "grote jongens" echt wat te halen valt.
 
De nummers 1, 3 , 5, 7, 10, 11, 12, 14, 16, 17 en 18 zijn door. De onderste helft van de eredivisie deed het dus beter dan de bovenste helft...

2 opmerkingen: