28-12-2008

Eredivisieseizoen is halverwege

De problemen bij FC Porselein
Met een grote grijns liep Gertjan Verbeek voor de laatste keer dit jaar van het veld af. Hoewel 2008 geen goed jaar was voor Feijenoord, wisten ze het jaar af te sluiten met een gemakkelijke overwinning op NAC. De toekomst moet uitwijzen of hiermee een reeks nederlagen is beëindigd, of dat deze slechts is onderbroken, want NAC bood nauwelijks tegenstand. Trainer Robert Maaskant had naar zijn ploeg geluisterd en was afgeweken van de bedachte tactiek. NAC speelde met de handrem stak aangetrokken. Feijenoord reageerde blij verrast en voetbalde ineens een stuk gemakkelijker. Middels afstandschoten wisten ze een veilige marge op te bouwen. Door de 3-1-zege staat Feijenoord twaalfde na zeventien wedstrijden.

Nog niet zo lang geleden ging het een stuk slechter. De sfeer was grimmig. De positie van Gertjan Verbeek stond onder druk en de spelers hielpen hem ook niet echt door onhandige, ongelukkige en ongeloofwaardige verhalen de wereld in te helpen. De kritiek was dat Verbeek zijn spelers te zwaar liet trainen, waardoor ze de ene na de andere blessure opliepen. Dat is vreemd. Bij Heerenveen konden de spelers het prima hebben en was de selectie een van de fitste van de Eredivisie. Dat doel heeft Verbeek nog steeds voor ogen, maar hij zal stilletjes wel balen van het grote aantal brekebeentjes. Het gevolg was dat Feijenoord weinig klaarspeelde, hoewel er maar liefst ZES ploegen zijn die het nog slechter deden. Dit zijn:
12. Feijenoord 19 +5 =4 -8 30-26
13. Sparta 18 +5 =3 -9 30-41
14. ADO 15 +4 =3 -10 19-26
15. Vitesse 15 +3 =6 -8 15-30
16. Roda 14 +3 =5 -9 21-34
17. Graafschap 13 +3 =4 -10 12-34
18. Volendam 11 +3 =2 -12 19-45
Bij Roda rommelt het dit jaar al de hele tijd, met als dieptepunt het ontslag van Raymond Atteveld en bij Vitesse staat Westerhof onder zware druk. Daar verandert de zege op Volendam niets aan, wisten de kranten te vermelden. Het is sneu. Als Vitesse had verloren, was Westerhof er zeker uit gevolgen, maar nu zal dat waarschijnlijk nog steeds gebeuren. Bij de andere ploegen is het rustiger. Misschien hebben ADO en de Graafschap zich al tevredengesteld met een plaatsje in de achterhoede. Volendam denkt waarschijnlijk in de "winning mood" te zijn na enkele thuiszeges op mededegradatiekandidaten. Blijft over Sparta. Trainer
Foeke Booy had zich in de wedstrijd tegen Willem II enorm geërgerd aan de scheids en dat liet-ie ook duidelijk weten. Voor de camera's hield hij woedend een betoog waarvan de honden geen brood lusten. Daarmee gooit hij zijn eigen (en dus Sparta's) glazen in, want nu hij het scheidsrechterskorps tegen zich in het harnas heeft gejaagd, hoeft Sparta in 2009 niet op veel overwinningen meer te rekenen.

Aan kop
Bovenaan zijn twee ploegen die zowat alles winnen: AZ, met Ajax dat steeds hinderlijk op de voet blijft volgen. AZ wint de laatste tijd niet ruim, maar ze krijgen ook geen doelpunten meer tegen. Sinds Vitesse uit (1-1) is de verdediging onpasseerbaar gebleken. Ajax wint doorgaans met grotere cijfers (zoals de 0-6-zege op de Graafschap en vandaag de 3-0-zege op ADO), maar helaas voor ze zaten daar toch nog wat slechtere resultaten tussen. Twente is de trotse nummer drie, vier punten achter Ajax en vier punten voor PSV. Hoewel er in 2009 nog veel kan gebeuren, is titelprolongatie wel erg lastig geworden voor de ploeg uit Eindhoven.

GM-norm voor AZ
Daarom tot slot nog twee files (hopelijk lukt het uploaden nu beter) met uitslagen en getallen:

Leuk om te zien is dat AZ een GM-resultaat heeft gescoord in ronde 9 t/m 17. De startrating van 2247 is veel te laag gebleken. Daarom binnenkort een lijst met virtuele ratings. Buiten deze norm valt nog de IM-norm op van NAC van de eerste negen rondes. Dit zal ik nog bespreken in een artikel over de evaluatie van de eerste seizoenshelft.

Gerelateerde artikelen:
Eredivisie ronde 13; 30-11 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten