22-08-2007

Einde van de zomer

Nazomer
 
Als de zon ondergaat, begint op het noordelijk halfrond de nazomer. Rond kwart voor negen vanavond staat de zon precies tussen de kreeftskeerkring en de evenaar. Dit is voor mij de reden om een nieuw seizoen te introduceren.
 
 
De zon staat precies tussen de kreeftskeerkring en de evenaar aan het begin van de nazomer. In de nazomer haast de zon zich met grote snelheid richting het zuidelijk halfrond, waar de lente aanbreekt.
 
Zes seizoenen
Er zijn nu zes seizoenen, die elk ongeveer twee maanden duren. De zomer, winter en herfst bestaan nog. Daarbij komt de nazomer en de twee lentes. Voor die twee lentes heb ik nog niet echt goede benamingen.
Het voordeel van de nieuwe indeling is dat de zomer nu meer op zichzelf staat. Vaak wordt september al niet echt meer tot de zomer gerekend. Het kan nog wel erg heet zijn, maar de dagen zijn vrij kort en het "normale" leven begint weer.
 
Data
Daarom heb ik de laatste maand van de zomer aan een ander seizoen geplakt: de nazomer. De nazomer duurt van 22-08 tot 24-10. Het omvat dus de laatste maand van de echte zomer en de eerste maand van de herfst. In de nazomer kan het nog warm zijn, maar de zomerdrukte is voorbij. De nazomer stopt vlak voor de omschakeling op wintertijd, dat is dus ook mooi.
 
Nazomer
Data: 22-08 - 24-10 (2-4 maanden na zonnewende)
Seizoenen: zomer, herfst
Temperatuur: bovengemiddeld
Positie Zon: 11.7 graden N - 11.7 graden Z
Daglengte (Nederland): 14u 17m - 10u 07m
Daglengtewinst: -4 minuten/dag

Tijd: zomertijd
 
Temperatuur
Het voornaamste argument voor de zes seizoenen is dat het mooi overeenkomt met een seasonal lag van een maand. In dat geval is gemiddeld de warmste dag 21 juli en valt dan precies halverwege de zomer. De zomer bestaat dan uit de twee maanden die statistisch gezien het warmst zijn.

Voor de winter gaat het minder mooi op. De koelste periode is vaak vanaf begin januari tot halverwege februari. Eind februari kan het nog steeds erg koud zijn. Toch komt de natuur dan vaak al op gang. Vandaar dat eind februari de "voorlente" begint. Eind april, als de zon hoog aan de hemel komt te staan en de temperaturen aangenaam worden, komt de "echte lente".

Alle seizoenen:
Seizoen, startdatum, daglengte, temperatuur
Zomer 21-06, lang, maximaal
Nazomer 22-08, gemiddeld, gemiddeld-hoog
Herfst 24-10, kort, laag-gemiddeld
Winter 22-12, kort, minimaal
Voorlente 18-02, gemiddeld, laag-gemiddeld
Echte lente 20-04, lang, gemiddeld-hoog
 
De herfst duurt nu nog maar twee maanden, een voordeel vind ik. De herfst is dan ook de enige periode zonder pluspunten. De dagen worden korter, het is koud en de dagen zijn al kort. Gelukkig is december de feestmaand, die alle ontberingen doet vergeten. Vervolgens is er weer een nieuw jaar, waarin de dagen weer langer zullen worden.

3 opmerkingen: