03-04-2007

Interne competitie ronde 23

Peter doet het weer
 
De slotfase van de "wintercompetitie" komt weer in zicht. Gisteren werd alweer de 23e ronde gespeeld (zeker weten doe ik 't niet, vanwege een of andere gare storing is de site al een maand niet meer gerefresht. Volgens de planning zou 't alweer de 24e ronde moeten zijn...) Ik wilde mijn derde (inmiddels vierde?) plek graag verdedigen, dus ik kwam maar. Ewoud niet. Echt verrassend is dat niet. Le & La waren er ook weer eens, evenals Peter. Le & La waren al wat eerder dan ik aangekomen en speelden wat potjes tegen elkaar. Omdat iedereen keek, kwam er geen goeie zet uit Lennarts vingers. De arme jongen was volledig geïntimideerd. :P Wel zette hij La een keertje keihard mat :P. Daarna ging ik nog even tegen La schaken. Ook ik zette 'm n keertje mat. In de andere partij kwam een "leerzaam" eindspel op het bord, iets wat Leon Pliester vast met 'n warm gevoel van binnen gadesloeg.

Toen werd de indeling opgelezen. La speelde tegen FM Henk, Le tegen Bert Kietree en ik speelde met zwart tegen Peter. Op het PK had ik met moeite remise gespeeld tegen 'm, dus moest dat nu beter gaan. Ik scoor altijd heel wisselend tegen 'm. 'T ene jaar verlies ik steeds van 'm, 't andere jaar win ik steeds van 'm. De ene dag maak ik hem in, de andere dag word ik ingeblikt. Ik won laatst met snelschaken nog van 'm, maar dat telt niet.

De verrassing bij mij was groot toen hij met 1.e4 opende. Er kwam een Schotse partij op het bord, waarin ik dacht dat ik wel redelijk stond. Ik ramde ...d5 er doorheen en hield de dames zo lang mogelijk op 't bord. Hij rocheerde lang en ontweek toen opeens dameruil. Ik hoopte op 'n aanval, maar toen hij rustig ontwikkelde, begon ik me ongemakkelijk te voelen over m'n stelling. Opnieuw deed ik ...d5, maar m'n stukken werden teruggedrongen. Ik kwam met de rug tegen de muur te staan. Hij cashte een pion door een "trucje", dat ik helemaal niet had zien aankomen. Daarna had ik een pion minder en stond ik slecht. Ik kon weinig meer doen om een grootscheepse afruil te voorkomen. Er kwam een paardeindspel op 't bord, waarin wit een pluspion had. Dit was niet meer te houden voor mij, waardoor ik mijn eerste nederlaag in de IC leed sinds januari 2006. (!)
Een paar maanden geleden bracht Peter ook al FM Henk zijn eerste nederlaag toe.

Overige borden
Na afloop ging ik nog wat analyseren. Daardoor miste ik 'n beetje wat er bij de rest gebeurde. In ieder geval won Lennart vrij eenvoudig van Kietree. De man die mij uit de beker kickte kreeg een merkwaardige opstelling. Lennart had wat weinig tijd, maar wist middels wat pionoffers een stuk te cashen. Daarna was het niet zo moeilijk meer. Large probeerde een gare zet uit in de opening* en kwam slechter te staan. Gelukkig voor hem waren er lopers van ongelijke kleur, waardoor hij nog remise maakte, heb ik begrepen.
Pliester had ook al geen kind aan Jan Derksen, die een aanval over zich heen kreeg en zich simpel mat liet zetten of zo. Hierdoor zal hij wel weer eerste staan op de ranglijst.
 
Clubblad
Op de club circuleerden ook al enige exemplaren van het clubblad rond. Mijn partij (zonder zijvarianten!) stond erin, evenals een paar tegenstrijdige berichten over het tweede en wat zooi die ze van internet hadden geplukt. Overigens heb ik mijn "prijsvragen" nog niet gezien. Ik had nog wel zo m'n best gedaan op de twee stellingen. :P
 
Training
Na afloop fietste ik samen met Peter weer naar huis. Morgen zie ik 'm weer. Dan kan iedereen een sterk verhaal vertellen over gisteren. Ewoud over het aantal frags met Quake, Peter en Lennart over hun fraaie overwinning en Large over de punten die hij afpakte van Leons naaste concurrent.
En wat kan ik vertellen? Dat ik veel geleerd heb, waarschijnlijk.

Zou er bij mij een verschuiving zijn van prestaties in de interne competitie naar prestaties in de externe competitie?

* Deze zin lijkt een beetje op: "Ik schrok op uit mijn gedachten."

3 opmerkingen: