24-02-2007

KNSB-beker

BSG nipt ten onder tegen ESGOO
 
Afgelopen maandag speelde ik tegen Emile Wxc3xbcstefeld. Hij had spelers nodig die konden spelen voor de beker. Hij vroeg of ik mee zou kunnen doen. Ook vroeg hij of Ewoud (die er dus niet was) mee kon doen. Dat wist ik natuurlijk niet 100% zeker. (Gelukkig bleek dat hij geen les hoefde te geven, mooi toeval.)

Ik dacht dat hij bedoelde dat ik anders voor Ewoud in de plaats zou spelen, maar het was nog "mooier": ik mocht óók meedoen. Best maf. Van de acht spelers uit het eerste konden er maar DRIE meespelen voor de beker. Bij Ree & Pliester staat het niet in het contract, Ton speelt alleen extern, Peter speelde het PK en Coen was ook (om een mij onduidelijke reden) geen optie. Ik speelde ook het PK, maar door ongelooflijk toeval had ik de eerste ronde een bye opgenomen.

De wedstrijd was in Enschede. (lekker ver weg dus) We speelden tegen "Eigenwijze Schakers Geven Onnodig Op", ofwel ESGOO. Dit is een meesterklasseteam, maar ook zij konden maar een paar goede schakers opstellen.

Om half zes kwam FM Henk aan. Even later stond Emile voor de deur en toen konden we gaan. Tijdens de urenlange reis werden we vergezeld door "Probo Koala", een wasbeerknuffel met vastgebonden voorpoten. In Enschede reden we eerst nog de speellocatie voorbij. Uiteindelijk vonden we het afgelegen hokje. Ik denk dat dit is wat men een "kraakpand" noemt. Bij elke stap die je verzette kraakte de vloer al. In het onderkomen waren veel elektronische borden. Helaas wist de wedstrijdleider deze dingen niet aan de praat te krijgen, waardoor de partijen niet op internet waren te volgen. :-(

De match himself
We waren erg op tijd aangekomen. Om half acht waren we aangekomen. Alleen de wedstrijdleider was er. Later kwamen mijn tegenstander en Edwin Baart binnen. De opstelling werd gemaakt en FM Henk mocht de kleur loten. Hij lootte wit, wat mij geen nadeel leek.

Opstelling:
ESGOO - BSG
1. F Kroeze - H van der Poel
2. C Richter - E Wüstefeld
3. P Bierenbroodspot - E de Groote
4. J Vogel - J de Groote


Toen de thuisploeg eindelijk ook compleet was, kon de wedstrijd beginnen. Al snel lijkt het moeilijk te gaan worden. Zelf werd ik vanuit de opening overspeeld en leek Ewoud hetzelfde te overkomen. Hoe Henk & Emile stonden, ontging me daardoor.

Gelukkig voor mij kon ik mijn nadeel binnen de perken houden. Wit bleef fraai staan, maar omdat hij geen winst kon vinden, begon hij te haperen. Hij had geen plan meer. Rond zet dertig zette hij een algehele afruil in, waarna het remise werd.

Ewoud kreeg een vreselijke variant te verwerken. Zijn tegenstander speelde het rare 6...Lh5 in de ruilvariant. Zwart kreeg druk op de witte (konings)stelling in ruil voor een pion. Eerst leek het nog heel wat, maar Ewoud verdedigde en nam uiteindelijk over. Daarna greep zwart een paar keer mis en stond BSG op voorsprong.

Op dat moment stond de druk op Henk & Emile. Henk stond met de rug tegen de muur, maar Emile leek toch in ieder geval wel een halfje te gaan binnenhalen. Henk probeerde met een dame nog eeuwig schaak te houden, maar dat lukte niet. Uiteindelijk ging hij door zijn vlag: 1½-1½.

Emile stond goed tegen Richter. In een stelling waarin alle lichte stukken en de dames nog op het bord stonden, gingen ze de tijdnoodsfase in. Er werden wat stukken geruild en met weinig materiaal op het bord ging wit irritant doen. Uiteindelijk moest Emile voor de remise vechten. Er ontstond een eindspel met loper en twee pionnen tegen loper. Het mooie was dat de witte loper van de "verkeerde kleur" was. Emile hoefde alleen z'n loper maar te geven voor de g-pion en dan zouden we snelschaken. Helaas zette hij z'n loper verkeerd neer, waardoor hij de g-pion niet meer kon slaan. :-( Zo lagen we er toch uit, maar we hadden 't ze erg lastig gemaakt.

Met opgeheven hoofd konden we Enschede verlaten. Volgend jaar beter.
Uitslagen:
ESGOO (2301) - BSG (2165) 2½-1½
1. FM F Kroeze (2448) - FM H van der Poel  (2294) 1-0
2. FM C Richter (2354) - E Wxc3xbcstefeld (2240) 1-0
3. FM P Bierenbroodspot (2186) - E de Groote (2184) 0-1
4. FM J Vogel (2214) - J de Groote (1941) ½-½
 
Een mooi resultaat, maar toch uitgeschakeld.

De terugreis was lang. Om half twee waren we eindelijk thuis. Acht uur later speelde ik weer een partij, ditmaal voor het PK. (Maar daarover later meer.)

7 opmerkingen: