17-10-2010

Negende ronde Eredivisie


Het is inmiddels alweer halverwege oktober en het Eredivisieseizoen is alweer op een kwart. De spanning in de wedstrijden is doorgaans groter dan de ranglijst doet vermoeden: bovenaan staat het gebruikelijke trio PSV, Ajax en Twente, onderaan staat Willem II, dat slechts één punt verzameld heeft. Waar PVVV en Heracles hun uiterste best doen om geen nacompetitie te hoeven spelen, doen Vitesse en Feijenoord hun uiterste best om dat wel te halen. Het is voor die clubs de enige kans om binnen afzienbare tijd weer eens kampioen te worden.

Pyrrusoverwinning
Het was een sensatie, het 2-2-gelijkspel van FC Twente tegen het veel sterker geachte Inter Milaan. FC Twente had even laten zien wat het Nederlandse clubvoetbal te bieden had. Het mooie resultaat heeft Twente echter meer slecht dan goed gedaan. Een maand later is er van die vreugde weinig meer over. De vrije trappen van Theo Janssen gaan steevast naast, het veldspel wordt met de wedstrijd minder en de tweede wedstrijd in de Champions League tegen Tottenham Hutspot werd dik verloren. Het creëren van kansen is een steeds groter probleem aan het worden, de overwinningen komen steeds moeizamer tot stand. Zelfs het nietige Heracles hield de "buren" op 0-0 met tien man. De wedstrijd tegen Feijenoord van gisteren was helemaal een niet te evenaren dieptepunt.

Het was namelijk niet Twente dat het initiatief had, maar de Rotterdammers zelf, die deze herfst slechts één schamel puntje wisten te pakken. Twente oogde fragiel en kwetsbaar, maar leek het zich te kunnen permitteren: Feijenoord weigerde de trekker over te halen. Toch was Michel Preudom er niet gerust op. Hij besloot alles of niets te spelen door Land Seet in te brengen. Deze geboren Amsterdammer mocht afgelopen zomer zomaar Stadion Feijenoord uit lopen en vond onderdak bij de landskampioen. Terug in Rotterdam werd hij getrakteerd op een fluitconcert waar de honden geen brood van lusten. Natuurlijk had de wissel faliekant fout kunnen aflopen als Land Seet in de vijandige atmosfeer als een clown had gespeeld en met pek en veren besmeurd had moeten afdruipen. Maar dat deed hij niet, hij scoorde juist het enige doelpunt en gaf Feijenoord daarmee stof tot nadenken.

Makkie
Twee weken geleden verloor Ajax in de ArenA verrassend van FC Utrecht, dat nog geen uitwedstrijd had gewonnen. Het bleek een vervelend incident te zijn geweest. De wedstrijd tegen NAC, dat het de laatste tijd prima doet, deed denken aan de afslachting Real Madrid - Ajax in de Champions League, toen met Ajax als lijdend voorwerp. De tactiek van NAC leek te bestaan uit schadebeperking, want verder dan één rollertje op het doel kwamen de bezoekers niet. Blijkbaar was de goede vorm nog in Breda achtergebleven.

Nederland - Zweden
Willem II, de nummer laatst in de competitie, kreeg Nederland - Zweden tegen zich. Bij winst zou Nederland - Zweden de koppositie weer terugpakken, maar de buren uit Tilburg gaven de drie punten niet zonder slag of stoot weg. Twee keer kwam de nummer laatst terug, maar daarna was het echt gedaan. Zoetzak en Appelvlaai waren bij Nederland - Zweden de goudhaantjes, terwijl Toy Vonen ook een keer aan de goede kant van de score zat. Bij Willem II viel vooral Lampi op door zijn domme geklungel, waarmee hij zijn ploeg steeds op achterstand bracht.

Onklopbare mijnwerkers
Roda blijft het goed doen in de competitie. De crap van Merab liet zich weer eens naar de slachtbank leiden. Die Jordania zal zich ondertussen ook wel afvragen wat hij verkeerd heeft gedaan. Natuurlijk wist hij dat Vitesse geen wereldelftal heeft, maar zó slecht... Waarschijnlijk wordt coach Theo Bos het kind van de rekening, hoewel dat niet terecht is. In ieder geval zit Vitesse, dat met acht punten de zestiende plaats bezet, in zwaar weer. Het publiek in de Gelredome gaat alleen nog uit zijn dak bij een Monstertruck Demolition Derby of een concert van Peter Gabriel. In Kerkrade kon er welgeteld één lauw applausje af toen de 4-1 op het scorebord gebracht werd. Daarvoor had het thuispubliek alle reden gehad om vrolijk te zijn.

Derby van het noorden
In de derby tussen Groningen en Heerenveen werd Heerenveencoach Ron J. warm onthaald door zijn oude club. Dat zie je niet vaak. Dat hij Groningen de wedstrijd liet winnen, zal zijn populariteit alleen nog maar hebben vergroot. Ondertussen kan Pieter H. al bijna niet meer stuk bij het publiek. De prestaties zijn er onder zijn leiding alleen nog maar beter op geworden.

ADO: geniet ervan zolang het nog kan
ADO heeft zich in de subtop weten te handhaven door Excelsior te verslaan. De Rotterdammers maakten de openingstreffer op slag van rust, maar konden die voorsprong niet vasthouden. Toen ze ook nog twee rode kaarten kregen, was de gelijke stand zelfs niet meer te handhaven. Pas in de laatste minuut van de officiële speeltijd deelde Bully-kin de nekslag uit. Het zit Excelsior ook niet mee. Hun enige troost is dat ze nog steeds de beste club uit Rotterdam zijn.

AZ: beter lelijk winnen dan mooi verliezen
AZ begon erg stroef aan het seizoen. Wedstrijden tegen zwakkere tegenstanders werden om onverklaarbare redenen niet gewonnen, waardoor de ploeg helemaal richting de staart van de ranglijst zakte. Inmiddels heeft AZ het mooie voetbal laten varen en wint het zijn duels op de lelijkste manier die je maar kunt bedenken. Na afloop kon Verbeek de humor er nog wel van inzien. Hij bracht de miskoop der miskopen Pellè in het veld en uitgerekend hij scoorde de enige treffer. De gelijkenis met Feijenoord - Twente was treffend. PVVV baalde daarentegen als een stekker zonder stopcontact. Wéér kregen ze in de slotfase een doelpunt tegen en wéér stonden ze na afloop weer met lege handen.

Utrecht breekt met complexen
Nadat FC Utrecht tegen Ajax had afgerekend met het uitcomplex, kwam er ook een eind aan de onafgebroken reeks van overwinningen in eigen stadion. Heel lekker draait Utrecht nog niet in de nationale competitie. Het Graafschap slaagde erin een snel opgelopen 2-0-achterstand in de tweede helft weg te poetsen. Was het onderschatting van de thuisploeg, die na een kwartier spelen al zeker leek van de overwinning? Utrecht stond in ieder geval weer met beide benen stevig op de grond.

Heracles: terug naar waar het hoort?
Dat de prestaties onder Verbeek niet geëvenaard of zelfs overtroffen zouden worden, dat was niet zo gek. Maar dat Heracles na acht speelrondes slechts één-na-laatste stond? Dat was iets te veel van het verkeerde. Gelukkig werd die lage positie vandaag verlaten. In een rommelige wedstrijd wisten de Almeloërs een 2-0-voorsprong om te zetten in een 3-2-zege, waardoor ze stegen naar de veertiende plaats, gelijk met Feijenoord. Ondertussen heeft NEC, dat de competitie nog begon met twee zeges, de weg naar beneden gevonden.

Aankomende week is er weer Europees voetbal. In de Champions League zitten de allesbepalende tweeluiken er weer aan te komen. Stay tuned, zou ik zeggen.

Links:

Gerelateerde artikelen:

20 opmerkingen: