12-01-2010

Interne competitie ronde 16


3 uit 3

Gisteravond was ik weer eens in het Denksportcentrum te vinden. Haastig had ik me over de gedeeltelijk besneeuwde fietspaden gespoed, om voor kwart voor acht binnen te zijn. Daar was het me toch druk. Ik vinkte m'n naam aan en ik zag een paar knapen die net hun tienerjaren achter de rug hebben. Le wist al dat hij voor de beker speelde en hij had mij op MSN nog om hulp gevraagd. Of ik recentelijk tegen Slisser had gespeeld. Ik liet hem maar een twee jaar oude partij zien, die hij allang vergeten was, waarna hij weer verder ging met zijn voorbereiding.
Ook Ptr was weer van de partij. Hij begon zeer goed aan de IC, maar wegens militaire verplichtingen kon hij zijn reeks geen vervolg geven. Voor het eerst in maanden kon hij weer meedoen.
Verder waren er veel oudjes, zoals Tom de Ruiter en Bert Kieboom, die weer eens tegen elkaar zaten te snelschaken, maar ook een aantal onbekenden, waardoor de zaal goed gevuld was. Later kwamen FM Henk en Leon Pliester nog binnen slenteren en ze werden zonder morren meegenomen in de indeling.

De indeling werd omwille van de vele nieuwe spelers achterstevoren opgelezen, met de mededeling dat deze partijen in de buurt van de bar gespeeld moesten worden. Langzaam werd de spanning opgevoerd. Tegen wie zou ik mogen? Stuk voor stuk werden "grote" namen opgenoemd. Zou ik dan tegen Leon spelen? Nee, ik speelde tegen Ptr. Hij lachte uit ongeloof. Hij was niet de enige die de indeling niks vond. FM Henk vond het maar niks dat hij tegen Leon moest en Tom de Ruiter zat te zeuren dat -ie alweer zwart had tegen Coen. Zelf was ik verrast: ik had voor de derde keer wit in de IC. Dat had ik nou niet verwacht...

We gingen aan de wedstrijdleidertafel zitten (de andere tafels waren al bezet) en Ptr zei iets van dat al onze partijen in remise eindigden. Dat was vroeger wel anders. Alleen op het PK van 2007 heb ik in een officiële partij remise tegen 'm gespeeld. Ik denk dat de onderlinge score 1½-1½ is en op de club 1-2 voor hem. Ik was benieuwd wat-ie nu zou spelen. Berlijns? Daar had ik eigenlijk wel zin in. Helaas deed hij Siciliaans en tot mijn verrassing speelde hij Draak. Een beetje alles-of-niets, dat kan op een clubavond. Echter, dit jaar tellen de partijen voor rating en ik weet nog steeds niet of ik daar blij mee moet zijn.

Ik had in ieder geval winstkansen. Ptr nam toen (te veel) risico door af te zien van een "remisevariant". Ik kon toen lekker aanvallen, al moest ik wel een stuk offeren:

1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 g6 6.Le3 Lg7 7.f3 Pc6 8.Dd2 0-0 9.Lc4 Ld7 10.0-0-0 Db8 Een opmerkelijke zet, die wel bekend is, maar ik betwijfel of zwart dit wel moet willen, die dame staat zo passief. 11.h4 Tc8 12.Lb3 Pe5 Hier was 12...a5 remise volgens Peter. 13.Lh6 Lxh6 14.Dxh6 a5 Hier dacht ik lang na. Ik wilde hier eigenlijk 15.h5 spelen, maar ik dacht dat dat niet kon. Ik zal de details besparen, maar het blijkt wel te kunnen. Ik had iets simpels gemist. Wat ik deed was echter ook goed. 15.Pd5... Het paard op f6 is een belangrijke verdediger: die moet eraf. 15...Pxd5 16.Lxd5 e6 17.h5... En hier kreeg ik een sterke aanval. De komende vijf zetten mogen jullie thuis achter een bord verzinnen.

Uiteindelijk won ik het stuk terug en wikkelde ik af naar een dubbeltoreneindspel, waarin ik niet eens een pluspion had. Zwarts pionnen waren echter zwak en ze vielen achter elkaar. Uiteindelijk duurde de partij nog tot de 52e zet, maar ik had eindelijk eens een Draak op een thematische manier gekraakt met wit. En dan niet tegen een 1400-speler.

Na afloop gingen we wat analyseren, waarna Ptr me uitdaagde voor een potje snelschaak. Daarin deed hij wel de variant met ...a5. Ik kende de ideeën nog een beetje van de opening, ondanks dat ik de zettenreeksen niet uit m'n hoofd ken. "Dit moet je uit je hoofd leren", zei een vijftiger die de partij nauwlettend volgde. Hij liet zijn eigen partij tegen mijn buurman nog zien, waarin hij won door een paard op f8 helemaal vast te pinnen. Ik probeerde het nog voor zwart op te nemen door een pion te offeren, waarna zwart in de partij bleef. Daarna vertelde John dat hij zelf vroeger ook de Draak tegen zich had gehad. Hij vond de Joegoslavische aanval maar niks: wit verliest twee tempi met een loper die toch geruild wordt. Daarom liet hij de loper maar op f1. Hij liet zien hoe hij dan altijd won, hoewel het niet heel overtuigend was; veel stukken gingen van het bord en het leek verdedigbaar voor zwart. Desondanks zette het me aan het denken over 8.Lc4. Misschien heeft Sjonnie daarmee wel gelijk.

Daarmee had ik het leerzame deel van de avond wel weer gehad. Ptr ging naar huis en de partijen begonnen op hun einde te lopen. Echt veel heb ik niet meegekregen van de overige partijen. Zo zag ik Le en Fliffer analyseren. Beiden hadden de uitslag in hun voordeel opgeschreven: Fliffer had "1-0" opgeschreven en Le "0-1". Uiteindelijk bleek Le het warhoofd.
Wat er nou daadwerkelijk was misgegaan, weet ik niet. Ik had het idee dat het niet helemaal de bedoeling was dat wit e5 kon doen, maar misschien hoopte Le dat juist uit te lokken. In de analyse had wit compensatie voor een pion, maar ook niet meer dan dat. En toch ging de oude man van 70 door in de beker. Verrassend, in ieder geval voor mij.

FM Henk had Leon Pliester in een Schotse partij op remise gehouden. Het is zo'n variant waarin wit een kleine kwaliteit tegen twee pionnen "wint". Bobbin speelde dat in het eerder genoemde PK tegen Erik Oosterom en kwam niet verder dan remise, waarna Johan Hut vroeg waarom hij die opening speelde. "Soms win je, soms wordt het remise", zei de destijds 12-jarige Bussumer.
FM Henk zal wel gematigd tevreden zijn geweest met het gelijkspel; zo goed is zijn score immers niet tegen Leon.

Verder kwam Tom de Ruiter nog aanlopen. "Ik had geen tijd meer", was zijn (slappe?) excuus voor zijn zoveelste nederlaag tegen Coen van der Heijden. Aan zijn resultaten in de IC te zien is Coen nog best goed... Zegt dat wat over het niveau op de club?

Daarmee heb ik alle interessante uitslagen wel genoemd, denk ik. In ieder geval heb ik alvast wat puntjes gepakt voor de ratinglijst van mei. En Ptr... Die raakt z'n bonus van zijn snelle overwinning van zaterdag weer kwijt. Kom op Drost! Anders word je nooit 2100! xD

Gerelateerde artikelen:
Schaakfragmenten; 12-11 2009

27 opmerkingen: