29-03-2009

BSG in het nieuws

Schoonheidsprijs


Het is nog even afwachten wie de schoonheidsprijs krijgt voor de afgelopen ronde van de KNSB-competitie. Ergens in Amersfoort zit een jongen met paars haar te hopen dat zijn partij wordt genomineerd. Hij stond prima, maar hij wist niet te winnen en verloor nog. De meeste mensen zouden daar stevig van balen, zo niet deze knul. Hij kon zijn geluk niet op en was in zijn nopjes over zijn hulpmatje. Als dat geen schoonheidsprijs wordt!

Iedere meesterklasser speelt graag tegen zo'n tegenstander. Lekker winnen en een schoonheidsprijs op de koop toe krijgen. En de verliezer? Die krijgt niks. Of misschien een rood hoofd omdat een verliespartij nadrukkelijk tegen het licht gehouden wordt. Best wel oneerlijk.

Ondanks de slechte vorm waarin BSG verkeert (16 bordpunten uit 7 duels), werden er wel wat partijen genomineerd voor de schoonheidsprijs. Zo werd de harde nederlaag van Ton tegen Jan-Willem van de Griendt genoemd, net zoals de "krankzinnige remisepartij" die ik toen speelde. De partij gaat als volgt:


Dat was me een partij...


Stap 6
Heel wat actueler is Ewoods knappe prestatie: hij haalde een tien voor zijn stap 6. De stappenmethode is bedacht om kinderen goed te leren schaken. Je moet daartoe enkele stellingen "oplossen". Hierbij draait het vaak om "tactiek", een vermeende zwakte bij Ewood. Echter, als je het niet al te eenvoudige stap-6-examen foutloos maakt, heb je heel wat in je mars.

Overigens had ik het niet aan zien komen: Ewood, die in 1997 zijn "stap 2" haalde, haalde in vier jaar tijd vier diploma's. De zesde stap liet ruim zeven jaar op zich wachten. Overigens is "stap 6" halen niet zo bijzonder. Erik Jan Smedema haalde in 2005 zijn stap 6, hoewel hij maar een 1800-speler is. Zelf ben ik niet verder gekomen dan stap 5. Deze behaalde ik in 2000, toen ik nog geen rating had. Mijn speelsterkte was toen misschien 1400, hoewel je volgens de makers van de stappenmethode wel iets van 2200 zou moeten hebben als je stap 5 kan...

Op de KNSB-site is een artikeltje geschreven over deze prestatie. Voor degenen die zich afvragen waar deze foto genomen is: in Café zomerzorg op 12 april 2008, tijdens de simultaan van Daan Jongsma.

Gerelateerde artikelen:
Clubblad BSG; 14-03 2009
Twee halfjes; 13-02 2009

6 opmerkingen: