03-09-2008

Het weer (2)

Lezing
Om kwart over zes zat ik eindelijk in de trein. In de uren daarvoor was er een lezing van oa. Erwin Kroll, de enthousiaste weerman. Hij maakte er -
al gebarend - een mooi verhaal van, waarin hij duidelijk probeerde te maken dat we iets tegen de klimaatsverandering wilden doen voor onszelf en niet voor de aarde.

Verder kwam er nog een politicus aan het woord. In het debat dat volgde stond hij Erwin bij als er kritische vragen werden gesteld. Het enige moment dat de twee heren m.i. de fout in gingen, was toen ze beweerden dat gedrag van de consument niet zo gauw te veranderen is en dat de bedrijven andere, milieuvriendelijkere producten moesten maken. Daarbij gaf Erwin als voorbeeld de spaarlampen die hij pas sinds een jaar had. Vroeger pasten die dingen niet en bla, bla, bla... Totdat hij ooit spaarlampen goedkoop op de kop kon tikken die op gewone peertjes leken.

Hieraan kon je zien dat hij een weerkundige is en geen econoom. Het zijn toch de consumenten die het aanbod bepalen. Als de consument de onzuinige lampen laat staan, zal geen bedrijf ze meer maken. Omgekeerd kan een bedrijf onderzoeken wat de consument wil en daardoor het aanbod aanpassen. Overigens vond ik het ook wel een grappig idee om iedereen een doos met spaarlampen te geven, zoals de weerman opperde.

Iets anders dat me interesseerde, was de CO-2-tax. Dat leek me wel een goed idee. Helaas beweerde de politicus dat zoiets nog dertig tot veertig jaar kon duren. Heel raar... Kun je niet gewoon zeggen dat je zoiets gaat invoeren? Dat moet toch zo gebeurd zijn?
"We moeten aan DeRosa vragen of we de rest van de dag vrij kunnen krijgen."
- "Weet je wat, we vertellen 't 'm gewoon."

Na de discussie was er nog een borrel. Ik kreeg zelf nog de kans wat vragen te stellen. Zo kreeg ik te horen dat het poolijs de temperatuur hier niet beïnvloedde, maar dat het temperatuursverschil tussen Noordpool en evenaar het belangrijkste was. Verder hoorde ik nog dat het hier in de winter zonder luchtstromingen min zeventien graden zou zijn.

Misschien zorgt een warme zomer er wel voor dat er zoveel zee-ijs afsmelt op de Noordpool, dat het temperatuursverschil tussen de pool en de evenaar kleiner is, waardoor er minder wind uit het zuiden/zuidwesten komt. Misschien is de temperatuur in bijvoorbeeld oktober wel gecorreleerd aan de hoeveelheid afgesmolen ijs.

IJstijd
Verder hoorde ik tussen neus en lippen door dat een volgende ijstijd toch wel zou komen. Blijkbaar is daar niks aan te doen. Toch vraag ik me af wanneer de ijstijd zich zou moeten inzetten. Is dat op het moment dat alle factoren zo veel mogelijk tegenzitten, als de aarde 's zomers ver van de zon staat en als de evenaar dan ook nog eens een kleine hoek maakt met het baanvlak, of is dat daarvoor al, of daarna pas?

In dat laatste geval kan het - door het broeikaseffect - opgewarmde zeewater misschien voorkomen dat het hier zo koud wordt. Of misschien zijn de Europeanen zo slim om grote waterbuffers aan te leggen. Overigens nemen zeeën die omringd zijn door land, zoals de Middellandse Zee en de Oostzee veel meer de temperatuur aan van het land er omheen. De Kaspische Zee vriest aan de noordkant zelfs dicht, zoals op satellietwaarnemingen is te zien. En dat terwijl de zee vrij zuidelijk ligt.
Hetzelfde kan dus gebeuren met een "landzee".

Nederland
Overigens ben ik nog steeds benieuwd naar de temperatuur in Nederland. Het maakt niet uit wat voor weer het is, het is altijd warmer dan gemiddeld. Al is het de hele maand bewolkt en komen de temperaturen 's middags niet boven de twintig graden uit (in de zomer), dan nog is het warmer dan vroeger. Wanneer er in een maand een beetje mooi weer is, is het vaak al één of meer graden warmer
 dan normaal en met een hittegolf vele graden, zoals in juli 2006.

Mijn vraag moet dus zijn: hoe kon het vroeger dan kouder zijn? Hoe werd die temperatuur vroeger "gedrukt"? Ik vond ooit eens een aardig artikel over de
opwarming van de laatste jaren. De opwarming is volgens het artikel in 1987 begonnen.

Nou, dat was het dan wel weer voor vandaag...

Gerelateerde artikelen:
Het weer; 02-09 2008

12 opmerkingen: