13-05-2008

Sportberichten

Pinkstertoernooi

Allereerst wil ik melding maken van het Pinkstertoernooi in Bussum. De 25e editie had met 112 deelnemers (54 in de bovenste groep en 58 in de benedengroep) een bijzonder karige opkomst. Vorig jaar deden er 65 mee in de hoogste groep. De dramatische terugloop was des te erger omdat het prijzengeld was verhoogd. De winnaar kon rekenen op 2000 euri, zestig procent meer dan vorig jaar.

Van al deze 112 deelnemers bleek Erik van den Doel het sterkst. Hij pakte geroutineerd zes punten. Tweede werden Roelieboelie, de Nederlandse jeugdkampioen en Robert Ris. Beide spelers scoorden 5½ punt, maar die kwam voor beide spelers anders tot stand. Roelieboelie begon met 5 uit 5, verloor van de toernooiwinnaar en sloot zijn toernooi af met een slappe remise. Robert Ris begon slecht door al vroeg in het toernooi te verliezen Kees Nagtegaal. Daarna bleef hij maar winnen en speelde hij door de remise tegen Erik van den Doel een aardig bedragje bij mekaar.

Voor de BSG'ers was het een mager toernooi. Emiglio begon met drie zo-zo-remises, om daarna tweemaal te winnen. In de laatste ronde speelde hij een slechte variant van het Frans en verloor na een lang en lijdzaam eindspel van de dertienjarige Anish Giri.
Het Loensreptiel won nog 45 (75x3 :5) euri met een gedeeld achtste plaats. Hij kwam vooral clubgenoten tegen. Large en Emiglio stelde hij met zwart niet al te veel op de proef, tegen Ewood wilde hij wel winnen. Met wit scoorde hij dan ook 3½ uit 4, met zwart 1 uit 3.
De enige titelloze speler met 4½ punt was Vincent Huis. Mr Bullet won van de zwakkere deelnemers en verloor van de sterkere.
Large verloor in de slotronde en viel net buiten de prijzen, Ewood verloor van twee clubgenoten en speelde remise tegen Le, die op vier remises drie nederlagen liet volgen.

Onderin stikte het sowieso van de BSG'ers. Tom de Ruiter bakte er werkelijk waar niks van, terwijl Bert Balke op zijn Balkes verloor. Tegen Giri en Markus had hij kunnen winnen, maar verloor hij. Zoals hij elke partij verloor. Balke speelde overigens maar vier partijen, maar dat terzijde.

In de benedengroep speelde de witte voor de prijzen. Hij scoorde 5 uit 7, waar hij niet heel blij mee was. Hij won 60 euri en was daarmee de grootste verdiener aan BSG-zijde. De enige jammere partij was die enorme veegpartij met de Caro-Kann, verder had de witte het behoorlijk goed gedaan.

Een lichtpuntje was nog de vijftiende plaats voor Simonian, met 4½ uit 7. Eddy van de Velden werd 22e met een halfje minder. Zijn score was wat vertekend, hij had louter kneuzen gehad. Wel had hij in de laatste ronde als eerste gewonnen.
Rik Weidema werd 30e na een goed begin, Rob Tijssens 36e, nadat hij een goede stelling had verloren. André Sueters en Jan Derksen bleven met 2½ punt achterin steken. Bernd Haberland scoorde nog twee puntjes, één meer dan Richard halve gare Langbroek en Klaas Siewertsen. Twee BSG'ers op de laatste plaats, zoals het hoort. Tom Fikkert was tijdens het toernooi WOEST op Richard. De slungel was niet op komen dagen, terwijl zijn tegenstander zowat het hele land had moeten afreizen om hier te komen...

Tot slot een partijfragment van Miezis, de Letse Grootmeester die amper geld verdiende met het toernooi. Toch schijnt zo'n figuur dan nog recht te hebben op een aardig bedrag. Garantiegeld of zo. "Capsones", zoals PJF zou zeggen.

 
Said Becic - Normunds Miezis, ronde 7
1.e4 c5 2.Pf3 e6 3.c4 Pc6 4.d4 cxd4 5.Pxd4 Pf6 6.Pc3 Lb4 7.Pxc6 bxc6 8.e5? Here we go again... 8...Pe4 9.Dd4 f5!? FM Henk speelde op 26 November 2007 het logische 9...Da5, waarna het er ook niet uitziet voor wit. Ook nu staat wit heel slecht. De witspeler kon niet veel meer bedenken dan 10.exf6 Dxf6 11.Dxf6 gxf6 12.a3 en verloor na 12...Lxc3+ 13.bxc3 Ke7 kansloos.
 
Metro
Na het treurige gezeur over een toernooi dat misschien voor de laatste keer is gespeeld, ga ik nu over naar een ander onderwerp. Waarom vind ik de sportberichten in de Metro zo slecht? Nou, hierom:

Sprookje NEC duurt voort
Nijmegenaren stoten door naar finales play-offs


In de winterstop was NEC nog degradatiekandidaat, nu strijdt het in de finale van de play-offs om een UEFA Cup-ticket.

"Ik ben ongelooflijk trots", glom NEC-trainer Mario Been na afloop van de 3-1 thuiswinst op FC Groningen. Nu de Groningers verslagen zijn, strijden de Nijmegenaren in het eerste finaleduel komende donderdag thuis samen met NAC om een UEFA Cup-ticket. (...)


Nou, controleer zelf maar wat er niet klopt. Het scheelt een kilometer of tweehonderd, schat ik zo.


Hint:
Play-offs

China
Verder nog de aardbeving in China. Oh, wat zijn ze zielig. Vroeger werd er dan gezegd: god straft onmiddelijk. Maar ja, Tibet wordt nu al dik vijftig jaar bezet, dus in dat opzicht is die straf ook wel wat laat. Maar ja, beter laat dan nooit. Overigens vind ik China een van de landen met de irritantste politiek. Er is veel leed en alles wordt steeds verhuld voor de buitenwereld. In dat opzicht is China net zo'n bananenrepubliek als Rusland of de VS.

Verder hoop ik dat de "Spelen" lekker worden geboycot. Maar ja, als je jaren hebt uitgekeken naar zo'n evenement, ga je natuurlijk niet zo gauw een statement maken. Aan de andere kant hebben de spelen eraan bijgedragen dat we nu zoveel weten over China. De Spelen boeit/boeien me totaal niet. Ik vind het alleen erg dat het ene volk het andere volk straffeloos onder de duim kan houden.

Dat was het weer voor vandaag. Ben benieuwd wat er in de volgende Metro staat.

28 opmerkingen: