05-07-2010

De Korteverhalenquiz

En de winnaar is... Roel!


Gisteren vierde ik mijn verjaardag. Lange tijd had ik er geen zin in om iets te organiseren, maar opeens kreeg ik een aaneenschakeling van geweldige ideeën. Ik begon er op los te fantaseren en ineens had ik er zin in. In tegenstelling tot vorig jaar nodigde ik dit jaar maar een dozijn mensen uit. Vorig jaar had ik iedereen uitgenodigd die ik kende, maar na een weinig enerverend jaar wat betreft sociale contacten, had ik niet nog eens zin in dat hypocriete gedoe.

Ik stelde me voor dat ik die vierde juli het begin zou worden van een broodnodige vakantie. Het begin van de zomervakantie, met lange dagen èn hoge temperaturen; eigenlijk gewoon al het hoogtepunt van de zomer. Belachelijk dat ik pas nu vakantie heb. Het feest zou dan ook in het teken moeten staan van de zomer, maar veel verder dan het maken van een Beach-Brownie ben ik niet gekomen. Wel werden eindelijk m'n lievelingshapjes gemaakt, een hele verbetering ten opzichte van vorig jaar.

Ook probeerde ik nuttige cadeaus te verzinnen. Vaak weet ik niks te verzinnen, maar nu had ik een aantal verzoeken zoals een ventilator, een waterkoker, pylonen en tabbladen. Geweldig dat ik die ook kreeg. ;) Daarnaast kwamen er nog verrassingscadeaus, die ik hopelijk na de TC-vergadering op waarde kan schatten. Het vakantiegevoel ontbreekt een beetje deze vakantie...

Wat me verder leuk leek, was een quiz. Maar dan niet zoiets als Triviant, maar een subtielere: een raad-de-titel-van-het-artikelquiz. Ik zocht vijf grappige oude artikeltjes op die op één A4'tje pasten en ik verwijderde de titel. Ik hing de artikelen op plekken in huis waar ze wel moesten opvallen. De bedoeling was dus om de titel van het stukje te raden (of herinneren) en die op te schrijven. De quiz was helemaal uitgelegd door het volgende formulier:


Het formulier lag op tafel en zou moeten opvallen bij binnenkomst. Ik verwachtte dat de quiz in het geniep werd ingevuld, maar niemand leek het te zijn opgevallen. Pas veel later, toen ik liep te voetballen, werd de quiz massaal ingevuld. Het reglement was duidelijk: voor een goed antwoord waren maximaal 10 punten beschikbaar en het juiste jaartal leverde ook nog een bonuspunt op. De winnaar zou als de Grote Dalmuti beginnen met Dalmuti dus, had ik bedacht. Maar dat spel hadden we toen al lang gedaan... :S

Quizresultaten
Hieronder de artikelen:

Clubblad BSG (15-09 2006)
Deze was zo makkelijk dat ik 'm op een rotplek ophing: op de koelkast op kniehoogte. Het was bedoeld als een soort handreiking naar KC, die de andere artikelen amper kon lezen. Maar ja, van dat voor- of nadeel bleef uiteindelijk weinig meer over toen de artikelen bij elkaar werden geharkt. Het hele artikel gaat over de destijds nieuwste versie van het clubblad van BSG. Natuurlijk staan er nog wel veel details in, maar die kwamen niet terug in de titel. Alleen Roel had de titel goed. Het jaartal is niet moeilijk te achterhalen, met de onderstreping van voornamen. Niemand verslikte zich hierin, hoewel sommigen (Claudia, Jarno) de verkeerde maand vermeldden, waar helemaal niet naar gevraagd werd. Slechts Emmy had ook de maand goed.

Tussenstand:
1. Roel 11
2. Emmy, Claudia, Jarno, Robert, Le 1

Spykers op laag water (20-03 2007)
Eén van m'n lievelingsartikelen. Het is het eerste artikel over Nederlands geflopte formule 1-avontuur. Het hele jaar door verschaften de oranje bolides me genoeg munitie om ze flink af te kraken. Dat was dus 2007. Het kan best zijn dat mensen mij een zeur vinden en dat ik spijkers op laag water aan het zoeken was. Ik was benieuwd met welke titels men zou aankomen. De meeste titels hadden iets met "formule 1" erin. Slechts Robert kwam in de buurt met zijn inzending "Lekke band door spyker". Aardig, maar ik heb nergens over een lekke band gerapt. Een aantal mensen presteerde het om het jaartal fout te gokken. Vooral Jarno's inzending was treurig, niet in de laatste plaats omdat hij het antwoord achteraf wel wist.

Tussenstand:
1. Roel 12
2. Emmy, Le 2
4. Claudia, Jarno, Robert 1

Uitgeluld (01-04 2007)
Ook een geweldig artikel, met een komische dialoog. Le reageerde destijds met deze reactie: 

"Het is een bekend fenomeen, dat mensen last krijgen van andere mensen. Tegen harde muziek is er een simpele oplossing: zet je eigen muziek harder.

Ik heb het ook wel eens gehad dat ik lekker aan het werk was in de trein (schoolwerk, raar genoeg) onder het genot van een gesprek dat zich in de andere kant van de wagon plaats vond. Meestal vind ik dat niet zo erg, aangezien het gesprek dan opwindende onderwerpen bevatten, maar in dit geval waren het vier mannen uit west-afrika. 
De hele wagon zat er aan te ergeren, aangezien die mannen gewoon echt te hard zaten te praten, in hun eigen taal. Nadat de ene weer zo'n flauwe grap over blanken maakte, ben ik naar ze toe gegaan, vroeg in het Nederlands of ze hun gesprek wat zachter konden voortzetten en stak mijn duim op. Na een bevestigende duim ben ik maar weer terug gegaan naar mijn plaats, iedereen keek mij vol bewondering aan. Ik keek nog snel even achterom, en zag die donkere mannen elkaar vragen aankijken. Daarna vervolgde ze het gesprek op het zelfde volume."

Maar welk West-Afrikaans bedoelde hij nou?

Deze zou-ie dan wel moeten weten, dacht ik. Tot mijn verrassing was dat niet het geval en kwam niemand in de buurt van het goede antwoord. Het ging immers om iemand uitlullen en niet echt over kutjochies. Ik vond het ook wel toepasselijk om dit artikel op de wc-deur te plakken...

De meeste mensen gokten het jaartal nog goed. Jarno gaf weer eens de verkeerde maand op en de meeste titels werden van elkaar overgenomen; een belangrijk gegeven voor de originaliteitsprijs.

Tussenstand:
1. Roel 13
2. Le 3
3. Emmy, Claudia, Jarno 2
4. Robert 1

Ook een mooie. Ook deze zou Le moeten hebben, hij schreef er namelijk een reactie op, maar voor zijn inzending had hij eigenlijk strafpunten verdiend. Titel: "Humeur" (onleesbaar) en jaar: 2005 :S :S :S Verder schatte bijna iedereen het artikel veel jonger in dan het eigenlijk was. Het was tijdens de tropische aprilmaand van 2007, toen ik door de vele zon en lage luchtvochtigheid slecht sliep en vaak aangebrand was. Uitgerekend Robert pakte een puntje door het jaartal goed te gokken.

Tussenstand:
1. Roel 13
2. Le 3
3. Emmy, Claudia, Jarno, Robert 2

Het laatste artikel, dus ook het bekendst? Nee, integendeel, niemand pakte punten. Hoewel het volgens mij best duidelijk was dat het niet het EK betrof (de lage temperaturen, de link met de EK-indeling), wezen de inzendingen wel naar die richting. Iedereen had ook als jaartal 2008 ingevuld en de titels wezen ook op een afgang op het EK. En dat terwijl Nederland tegen Wit-Rusland ("wit Rusland xD) speelde. Jarno dacht dat het over de pannenkoek ging, maar dat "scheldwoord" kreeg Marco van B. pas een jaar later naar z'n kop geslingerd. Le schreef de ondertitel over, dus dat kon ik ook niet goed rekenen.

Eindstand:
1. Roel 13
2. Le 3
3. Emmy, Claudia, Jarno, Robert 2

Roel is dus de winnaar. Voor de originaliteitsprijs kwamen alleen Jarno en Robert in aanmerking. Laatstgenoemde had iets originelere antwoorden, aldus de jury. Hierbij wil ik de deelnemers meteen ook bedanken. Enne... Volgend jaar gaan we het andersom doen. Dan mogen jullie het artikel bij de titel verzinnen. ;)

2 opmerkingen: