26-02-2010

Negentiende-eeuwse offerpartij

VR

Afgelopen weekend logeerde VR bij ons. Hij zou eigenlijk moeten spelen voor Zevenaar, maar dat wilde hij niet. Het is jammer hoe het gelopen is met zijn carrière. In 2007 rondde hij een prima meesterklassejaar af met 6 uit 9, maar na de rare zomer van dat jaar ging het de verkeerde kant op. Ondanks alles behaalde hij in 2008 nog zijn derde en laatste IM-norm. Achteraf bekeken heeft dit hem denk ik geen goed gedaan. Zijn doel, IM worden, was behaald, dus was er ook geen noodzaak meer om nog veel te spelen. Dit jaar speelde hij in de derde klasse zijn potjes, maar de sociale druk werd hem te veel. Nu laat hij zijn kunsten zien in internetpartijen en in partijen zoals afgelopen weekend. In een vertrouwde omgeving is hij nog steeds in staat fraaie dingen te laten zien.

Zelf ben ik een aantal keren slachtoffer geworden van de aanvalsdrang van de jonge IM. Uit de losse pols werden pionnen geofferd, zoals dat in de negentiende eeuw gebruikelijk was. Ik denk zelfs dat we in de eerste partij een 21e-eeuwse evenknie hebben gemaakt van onsterfelijke partijen als de Immergrüne. Wie weet krijgt de partij nog een naam, of verbaast men zich in het jaar 2160 over het zwakke spel van de zwartspeler. Het enige wat een nominatie in de weg kan staan is dat de witte aanval was op te vangen. Aan de andere kant vind ik die antieke partijen wel stevig eenrichtingsverkeer en dat is bij deze wat minder.

In de partijen had ondergetekende gek genoeg steeds zwart. In de eerste twee partijen ging hij in een plotseling oplaaiende aanval ten onder, in de derde pakte hij nog een rare remise. Veel naspeelplezier! ;)
Gerelateerde artikelen:
Kramnik aan kop; 29-01 2010

1 opmerking:

  1. na 1Ph3 zei je dat je 2Tg1 verw88 ik had er welis een aparte line mee gemaakt 1Ph3 Pf6 2Tg1 Pd5 3d4 f6 4Lh6 want op gxh6 5e4 dit is een apart begin

    BeantwoordenVerwijderen