17-06-2007

Hamilton onstopbaar

Hamilton blijft verbazen. In de -o verigens doodsaaie - GP van de Verenigde Staten won de debutant zijn tweede race op rij. Alonso moest genoegen nemen met de tweede plaats. Massa eindigde vlak voor Räikkönen als derde. Albers eindigde als laatste.
 
Net als vorige week troefde Hamilton Alonso af in de kwalificatie en net als vorige week probeerde Alonso zijn achterstand direct weer goed te maken. Hij startte beter, maar kwam er niet langs. Räikkönen viel terug naar de zesde plaats, daarachter ging het goed mis. Ralf Schumacher reed alsof hij niet wist dat er een bocht was en ramde Coulthard en zichzelf uit de race.

Subtiel was wel goed weg en lag in de openingsfase dertiende. Albers had natuurlijk weer de slag bij de start gemist en bungelde nog steeds achteraan rond, al kreeg hij gezelschap van Fisichella, die in de tweede ronde knullig spinde.

Qua snelheid ontstaan er al snel drie groepen. De top zes rijdt keihard weg bij de groep daarachter, onder aanvoering van Trulli. Op de elfde plaats houdt Liuzzi een heel groepje op. Wurz probeert de Toro Rosso rondenlang tevergeefs in te halen. Met de topsnelheid van het lelijke ding is niks mis, maar op de andere delen van het circuit was-ie niet vooruit te branden.

Het is Fisichella die de inhaalacties voor zijn rekening neemt. Hij werkt zich gestaag op in de achterhoede. Op dezelfde manier verschalkt hij zowel Wurz als Liuzzi. Niet op het rechte stuk, maar buitenom in de scherpe vijfde bocht.

Heidfeld spint kort voor de pitstops en komt precies tussen Kovalainen en Räikkönnen de baan op. Vooraan stoppen de McLarens een ronde achter elkaar. De posities blijven ongewijzigd, maar Alonso's inlap is een seconde sneller. Met die kennis ging Alonso flink jagen op zijn teamgenootje. Als de McLarens de grote kluit achterblijvers treffen, krijgt Hamilton het zwaar. Liuzzi houdt hem net een beetje op. Terwijl de Italiaan naar de pits gaat, slipstreamt Alonso bij Hamilton. Hamilton blijft rustig, gaat naar de binnenkant en vangt de aanval op. Daarna is het directe gevaar voor hem geweken, al kunnen de pitstops nog voor vervelende verrassingen zorgen. Een stuurfout maakt Alonso kansloos. Hij raakt nog een seconde verder achterop en die komt hij bij de pitstops tekort.

In de slotfase valt Heidfeld uit met een hydraulisch probleem en blaast Rosberg zijn motor op. De auto zakte nog merkwaardig door, maar dat terzijde. Räikkönen komt nog dicht bij Massa, maar tot een inhaalpoging komt het nooit.

Voor Albers zat er niet meer in dan een laatste plaats. Dat is nog niet zo erg, erger was dat zijn teamgenootje Subtiel een prima race reed en bijna een ronde voorsprong had aan de finish. Dat doet pijn.

Over twee weken de race in Frankrijk, Magny-Cours. Daar zal Hamilton een voorsprong van tien punten verdedigen ten opzichte van Alonso. Wat kunnen de Ferrari's? En kunnen de Renaults nog uitblinken? In ieder geval weer een race op een "normaal" tijdsip.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten