25-06-2011

Bah van de maand juni

Grenzenverleggend


Vandaag heb ik de eer u een aantal wonderbaarlijke partijen te laten zien. De afgelopen maand heeft VR niet stilgezeten wat betreft schaken. Daarbij heeft hij de grenzen van het toelaatbare opgezocht. Wist u bijvoorbeeld dat een partij op Playchess niet langer kan duren dan 290 zetten? Een normaal mens zou dat waarschijnlijk nooit zijn opgevallen, maar VR en Jokim kwamen daar toevallig achter. Daarover later meer, want er is nog veel meer te vertellen.

Zo speelde VR ook een aantal internetpartijen waarin hij "blind" schaakte, dus zonder het bord te zien. Met twee ogen dicht is het lastig winnen, hoewel ik uit de Jeugdclubcompetitie (in de tijd dat de witte nog jong was) nog wel iemand herinner die na afloop steeds zei dat hij "met drie ogen dicht" had gespeeld. Meestal had hij dan nog gewonnen. Het kan dus wel, maar blijkbaar zijn de internetschakers hele andere koek.

Verder bedacht VR weer een hoop uitspeelstellingen. De precieze materiaalverhoudingen verklap ik nog niet, daarvoor verwijs ik naar de partijen. In ieder geval is het niet iets als drie stukken tegen twee torens of zoiets dergelijks. Ook leuk: de computers krijgen er weer eens van langs en daarnaast krijgen jullie een winnende wandelkoning te zien. Al met al kan ik wel stellen dat dit de mafste Bah van de Maand tot nu toe is. De interessantste partijen komen natuurlijk achteraan in het overzicht. De premovebattles die meer dan 500 zetten duurden, heb ik niet gepubliceerd. De partij van 300 zetten vond ik wel de moeite van het publiceren waard, al was het maar vanwege een bepaald (door VR zeer gewaardeerd) thema. Weet u welk thema?



















Gerelateerde artikelen:

16 opmerkingen: