16-10-2009

Nobody f*cks with Frank de Grave!


Hypotheekleed

In het voorjaar dook Frank de Grave opeens op bij de Dirk Scheringa Beheerbank. Even snel als hij gekomen was, was hij weer weg. Om vage redenen werd de beste man op straat gezet. Op dat moment was de BSB-bank al in opspraak geraakt, wat al deed vermoeden dat het ontslag geen zuivere koffie was. De Grave liet het gelaten over zich heenkomen, maar werkte in alle stilte aan zijn wraak, onder het motto: "Nobody f*cks with Frank de Grave!"

Uiteindelijk kwamen de misstanden steeds nadrukkelijker aan het licht en vraagt Dirk Scheringa in de stille uurtjes om hulp bij het opperwezen nu zijn bank op sterven na dood is. FdG lacht in zijn vuistje. Hij zag dat het niet goed was en hij kreeg gelijk.

Zalmmoot
Dit in schril contrast met bijvoorbeeld Gerrit Zalm. In 2007 ging hij voor een salaris dat bij menigeen de haren te berge deed rijzen aan de slag bij DSB. Hoewel hij voor zijn aanstelling al heel goed wist van de agressieve verkoopmethodes, deed hij er niks aan. Maar waarom zou je ook, als je € 750.000 per jaar aan zwijggeld krijgt? Een tijdlang ging alles goed, totdat de misstanden aan het licht kwamen, waarna het broze DSB-bolwerk instortte. Het vertrouwen in de DSB-bank verdween bijna van de ene op de andere dag, wat leidde tot de huidige onhoudbare situatie. Zalms reputatie ligt aan diggelen, maar financieel zit hij er voorlopig nog warmpjes bij.

Lekker verder slapen
En wat te denken van Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank? Als toezichthouder had hij toch de taak om misstanden te voorkomen, maar deed hij weinig tot niks om de verkoop van koopsompolissen te verbieden. Ook in de aanloop naar de crisis van vorig jaar liet hij geen florisante indruk achter. De hypocrietcrisis trof Nederland hard en Wouter B. moest de ene na de andere bank een kapitaalinjectie toedienen. Dus ja, wat heb je aan zo'n man? Ook in deze zware tijden gaat hij liever leuke dingen doen dan dat hij het landsbelang dient. En dat voor een riant salaris. Kan-ie een mooi bed van kopen.

Van Gaal
En wat te denken van Van Gaal? De "succescoach" van AZ ontvluchtte het DSB-stadion net op tijd, voordat het imperium van Dirk Scheringa begon af te brokkelen. Want zonder geldschieter zal het er voor AZ niet makkelijker op worden om bovenaan te blijven. Vooralsnog ziet AZ geen problemen, wetende dat het geld van Dirk Scheringa maar ongeveer één achtste van de begroting is. De begroting wordt echter aangevuld met opbrengsten uit de Champions League en het ziet er eerlijk gezegd niet naar uit dat AZ daar in de toekomst ook vaak in zal spelen.

Nee, Van Gaal speelde het slim. Hij sprong op tijd uit het zinkende schip en liet zijn aartsrivaal Ronald Koeman het roer overnemen. Die vraagt zich ondertussen ook af waar hij deze ellende allemaal aan verdiend heeft: eerst verliest AZ de ene na de andere wedstrijd, daarna gaat het mis met DSB en vervolgens veegt Van Gaal de vloer aan met hem in diens autobiografie. Koeman houdt zich vooralsnog groot, wat niet mee zal vallen.

Boetekleed
Ondertussen wordt de oorzaak van alle ellende, Dirk Scheringa voor de duidelijkheid, in Wognum nog steeds op handen gedragen. Hij heeft van het nietige Wognum in de Kopf von Nordholland een stad van betekenis gemaakt. Zelfs meer dan dat. De halve stad werkt bij DSB en ja, dan ben je als Wognumer wel iets milder in je oordeel. Wat heet. Het is volgens de lokale bevolking de schuld van iedereen, behalve van Dirk Scheringa. Dirk Scheringa is een held en de rest van de wereld heeft hem kapotgemaakt!

En dat doet natuurlijk zeer bij de vele gedupeerde leners en spaarders, die nu inzien wat hun "goedkope" lening voor de werkgelegenheid betekent in een gemeente in de periferie van Nederland. Zij zijn een poot uitgedraaid en die aasgieren van DSB-werknemers geven ze nog een flinke trap na. De spaarders willen genoegdoening.

Ondertussen heeft Dirk Scheringa het boetekleed aangetrokken en dat zit 'm als gegoten. Verder huilt hij dikke krokodillentranen in een poging het publiek mild te stemmen. Natuurlijk moet het voor hem niet leuk zijn om zijn bank te verliezen, wat voor hem ongeveer gelijk staat aan zijn kindje, maar voor de vele gedupeerden is het veel erger. Die hebben echt niets meer.

Conclusie
Eigenlijk kent dit verhaal alleen maar verliezers. Virtueel geld kan zomaar verdwijnen, dus zijn veel mensen gedupeerd in de DSB-zaak. Maar er zijn ook enkele winnaars. Eén van die winnaars kan Gerrit Zalm zijn, die welhaast schatrijk moet zijn. Gelukkig is er ook nog goed nieuws te melden voor de consument: geen irritante leenreclames meer! Wat kon ik me vroeger toch ergeren aan die irritante reclames met zo'n schijnheilig huppelkutdeuntje op de achtergrond en van die halve zolen met het IQ van een baksteen die dan helemaal gelukkig werden van een nieuwe keuken of zo. Of die reclames met die Leen... "Laat je naaien door Leen." Brr... Blij dat die DSB-bank failliet is.

En eigenlijk hadden we het al in december 2005 kunnen weten, want van een bank die niet eens z'n eigen naam goed kan spellen, daar kun je natuurlijk niet al te veel van verwachten...

Gerelateerde artikelen:
DSB-bank gered; 13-10 2009 

2 opmerkingen: