05-10-2008

Eredivisie ronde 5

AZ is weer terug

AZ is weer terug waar het begin 2007 gebleven was. De Alkmaarders boekten hun derde overwinning op rij en staan weer in het linkerrijtje. AZ was weergaloos en Sparta het weerloze slachtoffer. Het eerste doelpunt viel al na een halve minuut, één uur en drie kwartier later stapten de Spartanen met een 6-0-nederlaag van het veld. AZ is eindelijk op schot en dat doet de ploeg goed.

De 6-0 zette de trend voor een doelpuntrijk weekend, waarin gemiddeld vier keer per wedstrijd werd gescoord. Dit gemiddelde werd precies gehaald in de wedstrijd Vitesse - Willem II. Het werd 2-2 en dat was erg zuur voor Vitesse, dat met 2-1 voorstond en de laatste Willem II-aanval leek af te slaan. Bij de counter kwam de bal echter op de hak van een Vitessespeler, waardoor Willem II in de tegen-tegenaanval scoorde. Zodoende won Vitesse wéér niet en staat het met twee remises nog steeds ergens onderaan. Voor Willem II was het een opsteker na twee nederlagen.

De rest van het weekend stond vooral in het teken van (grote) thuiszeges. De thuisploegen maakten maar liefst 26 doelpunten, de uitclubs slechts tien. Op de zaterdag kon de Graafschap tegen PSV geen vuist maken en verloor met 3-0. PSV is weer een beetje op de weg terug, zo lijkt het, want het was veruit de ruimste thuisoverwinning van het seizoen. Ook Heracles blijft het goed doen. De ploeg won van Roda, dat dit seizoen geen beste indruk maakt. Heracles is nog steeds ongeslagen, met twee zeges en drie remises. Over geluk hebben ze niet te klagen.

Afgang
Beter doen de noordelijke ploegen het. FC Groningen versloeg ADO Den Haag zonder moeite en bleef aan kop. Heerenveen kon natuurlijk niet achterblijven. Na de 5-2-veegpartij in de UEFA Cup wonnen ze met dezelfde cijfers van Ajax. Zelfs het scoreverloop was precies hetzelfde. Heerenveen was dominant en dodelijk in de afwerking, al bood Ajax wel erg weinig tegenstand. Marco van Basten sprak na afloop dan ook van een afgang.

Feijenoord glijdt uit
Ook Feijenoord - NEC was een duel tussen twee ploegen die de voorronde van de UEFA Cup overleefden. Feijenoord is in zwaar weer na de tegenvallende resultaten en daar kwam geen verandering in. Met weemoed dacht trainer Gertjan Verbeek terug aan zijn tijd bij Heerenveen, waar hij wel de beschikking had over goede spitsen. Want ook dit keer kwam Makaay niet verder dan enkele rollertjes met zijn "soepbeen". In de eerste helft lukte het de thuisclub maar niet om te scoren, in de tweede helft belandden ze van de regen in de drup. Het werd 0-2 en met 1½ uit 5 is Feijenoord diep in het rechterrijtje weggezakt.

Ook FC Twente verzaakte na een goede Europese prestatie. Na de beslissende 1-0-zege op Stade Rennes, dat Olympique Lyon in de Franse competitie met 3-0 veegde (!), verloor het verrassend met 3-0 van FC Utrecht. Dat is toch het leuke van voetbal.

Volendam kon niet stunten. Tegen NAC, dat in uitwedstrijden erg sterk is, gaven ze de doelpunten op een presenteerblaadje. Ze verloren dan ook met 2-4 en blijven laatste met nul punten. Tegen welke ploeg gaan ze hun eerste puntje(s) pakken, lijkt een interessante vraag.

Uitslagen

AZ [2259] - Sparta [2209]
6-0
Vitesse [2248] - Willem II [2222] 2-2
PSV [2247] - Graafschap [2121] 3-0
Heracles [2194] - Roda [2276] 2-0
Groningen [2279] - ADO [2100] 3-0
Feijenoord [2364] - NEC [2380] 0-2
Utrecht [2270] - Twente [2427] 3-0
Volendam [2150] - NAC [2396] 2-4
Heerenveen [2413] - Ajax [2498] 5-2

Tot slot nog een verhaaltje dat ik typisch Nederlands vond:

Typisch Nederlands
Het hele weekend was Jeroen Bleekemolen de snelste man in Zandvoort, tijdens de openingsrace van de A1GP-serie. Door problemen met de productie van de bolides kon slechts het halve startveld van een bolide voorzien worden. Helaas zaten daar heel wat krukken bij, die in elke sessie wel in de muur kleunden. Het slechte weer leverde dan wel spektakel op, maar voor de fans was het niet leuk.

Op zaterdag reed Jeroen zich nog trots naar "pole". Tot dat moment ging het prima. De snelheid zat er goed in en "team Nederland" was favoriet voor zowel de sprint- als hoofdrace.
De sprintrace ging niet best met een nukkige bolide en een beslagen vizier. Hijgend en puffend kwam de oranje bolide als vierde aan. Dan moest het maar gebeuren in de hoofdrace... Nu gooide een versnellingsbakprobleem roet in het eten, nadat eerder al een pitstop in de soep liep. Dat was vreemd, want "team Nederland" had juist veel geoefend op de pitstops. Ondanks de tegenslag peurde JB er nog een vijfde plaats uit, maar dat kwam ook omdat er amper wagens aan de finish kwamen.
De Chinese Nederlander Ho-Pin Tun had een weekend met vooral veel "ho's". Hij was in beide races lekker op dreef, maar in beide races stond hij langs de kant toen de race was beëindigd. In de sprintrace deed hij het zelf, in de hoofdrace werd hij eruit gekegeld door een of andere kamikazepiloot.

Voor de natgeregende Nederlandse supporters is er dus weinig te juichen. De enige troost is dat ze het commentaar van Allard Kalff niet hoeven te volgen. De enthousiaste commentator maakt er bij het oplezen van de startopstelling al een potje van en slaat in het vervolg constant de plank mis. Zo geeft hij een Libanees de schuld van een botsing als-ie door Bleekemolen bijna van de baan gedrukt wordt, om maar iets te noemen.
Bleekemolens flutweekend

Gerelateerde artikelen:
Eredivisie ronde 3; 21-09 2008

6 opmerkingen: