19-09-2008

Is succes te koop?

Alles draait om geld
Nadat PSV in 2005 heel Europa verraste door bijna de finale van de Champions League te bereiken, wordt de Eredivisie steeds verder leeggekocht. Zeker omdat Nederland dat jaar ook in AZ een zeer sterke speler had op het Europese podium. De Alkmaarders misten de finale echt maar op een haartje. Die Hollanders hadden op de een of andere manier goede spelers opgeleid, die gauw voor veel geld bij de clubs werden losgeweekt. De Nederlandse topploegen hadden geoogst en waren nu hun opbrengst kwijt. De laatste jaren wordt er dan ook steeds meer over een "Mickey Mouse-competitie" gesproken en dat irriteert me mateloos.

Als het niet op geld aankomt, zijn Nederlanders tot mooie dingen in staat. Zo won Jong Oranje een paar jaar terug alles wat er maar te winnen viel. En het "oude" Oranje is nog steeds een van de beste voetbalelftallen ter wereld. En dan heb je zo'n competitie, waar iedereen met hoongelach naar kijkt...

Natuurlijk kijken er in Nederland minder mensen naar voetbal dan in Duitsland, Engeland, Italië of Spanje. Die landen hebben meer inwoners. Daarom gaat er in die landen meer geld om in de nationale competitie en krijgen de clubs meer geld. Toch zijn er verschillen waar wij Nederlanders wel wat aan kunnen doen:

1) De bekercompetitie leeft in Nederland bijna nog minder dan bij BSG. Geruchten dat de indeling zou worden beïnvloed doet dit imago geen goed. Verder hebben maar weinig clubs in Nederland een echte "persoonlijkheid" en is de wil om te winnen vaak afwezig. De bekercompetitie wordt ook vaak gezien als een verplicht bijprogramma. Misschien is de "hoofdprijs" van een plekje in het UEFA Cup-toernooi te mager. Zeker voor ploegen als PSV en Ajax, die vinden dat ze in de Champions League horen te spelen. Amateurploegen zijn vaak al tevreden als ze niet met 10-0 verliezen. De niveauverschillen zijn te groot tussen goede Eredivisieploegen en amateurploegen. Een stap in de goede richting is dan ook dat de Eerste divisie een "open" competitie wordt en dat de nummer laatst naar het amateurvoetbal wordt verwezen. Alleen een volwaardige competitie houdt ploegen scherp.

2) In Nederland wordt veel buitenlands voetbal uitgezonden. Kijk niet naar die troep! Als er geen vraag meer is naar buitenlands voetbal, houden die zenders wel op met het uit te zenden. Zo braaf zijn ze wel. Die rechten opkopen kost een fortuin en dat fortuin komt niet in Nederlandse handen terecht. Het is toch van de zotte... In het buitenland kijken ze toch ook niet naar Nederlands voetbal?!

Het enige wat de Nederlandse clubs kunnen doen is efficiënt werken en (Europese) successen boeken. In dat opzicht is het mooi dat veel Nederlandse clubs plannen hebben om hun stadions uit te breiden. Dat betekent dat ze ambitieus zijn. Ambitieus zijn is goed. Je kunt misschien een keer op je bek gaan, maar je zult ook mooie dingen presteren. Als er goed wordt gepresteerd in Europa levert dat uiteraard weer wat geld op, wat mooi is meegenomen. En financieel doen de Nederlandse clubs het niet zo slecht. Zo schijnt Ajax de laatste jaren 100 miljoen euro te hebben overgehouden aan de verkoop van hun beste spelers. De vraag is echter: hoe investeer je dat weer?

30 miljoen
Daar is-ie weer... De beruchte 30 miljoen euri die AZ vorig jaar mocht investeren. Het resultaat: AZ viel terug van de derde (2006-2007) naar de elfde (2007-2008) plaats in de Eredivisie. Een negatief rendement dus. De vraag is dus of succes wel te koop is.

Vooral in Engeland smijten lugubere oliezwemmers met naar olie stinkende dollars danwel ponden. De laatste jaren proberen ze elkaar te overtreffen in nog grotere, nog onzinnigere uitgaven. Het ritueel gaat zo: ze kopen een stom loserig clubje op en kopen dan uit alle windstreken de beste spelers die er te vinden zijn. Aan geld geen gebrek, dus worden er bedragen met zeven nullen geboden voor sommige sterspelers.

De competitie wordt zodoende helemaal uit zijn verband gerukt. In dat opzicht mogen we blij zijn dat ze Nederland nog niet hebben aangedaan. Het is een grote zeepbel en je vraagt je soms af of de uitvinding van geld nou wel een zegen is.

In Nederland kijken de journalisten nog altijd naar de hoeveelheid geld die ieder clubje heeft te besteden. Clubjes die minder te besteden hebben worden afgeschreven voordat er een bal gespeeld is. Wat is het nut daar nou van? Zeker met voetbal zijn er altijd verrassingen. Het grote geld hoeft niet altijd te winnen. Daarvoor zijn effecten als geluk, een sterk collectief, een goede trainer - en ga zo maar door - nog altijd te veel van invloed. Gelukkig maar! Anders hadden we de eindstand wel kunnen opmaken uit de begrotingen van de clubs.

Daarom was het ook teleurstellend om te zien dat FC Twente in de voorrondes van de Champions League tweemaal verloor van Arsenal. Natuurlijk is Arsenal een sterke club, met een rating van 2600-hoog tot 2700-laag. Maar zelfs dan ben je niet kansloos.
Ajax bewees dat de afgelopen jaren namelijk. Als rijke, sterke club mochten ze het meerdere keren proberen tegen een beduidend zwakker geachte clubs. En telkens faalden ze. Dat doet de reputatie van het Nederlands voetbal geen goed.

Champions League
Deze week begon het Europees voetbal dan echt. De groepsfase van de Champions League begon en landskampioen PSV mocht laten zien wat ze in huis hadden. Tegenstander was Atletico Madrid, een ploeg die door de commentator flink werd opgehemeld. Voor de wedstrijd zou PSV best genoegen willen nemen met een gelijkspel. Het liep anders...
Het begin was hoopvol, met binnen een minuut een kans voor beide goals, waarna PSV zelfs het initiatief naar zich toe trok. Helaas voor ze was het een avond waarop de bal er maar niet in wilde. De Spaanse opponent had minder moeite om het net te vinden. Ze leunden comfortabel naar achteren en sloegen dan toe. De 0-1 was een doelpunt dat van toeval aan elkaar hing. PSV gaf niet op, maar vocht zich steeds harder naar een nederlaag. Geklungel in de verdediging zorgde ervoor dat het al snel in de tweede helft 0-3 stond, waarna de wedstrijd gespeeld was. 0-3 is natuurlijk een afschuwelijke uitslag, maar het was wel zwaar geflatteerd. PSV speelde namelijk heel leuk, met twee keer zo veel balbezit als de tegenstander, maar blijkbaar was de tactiek toch te naïef.
Uit alles bleek dat de commentator het spel van de thuisclub amper een blik waardig keurde en hij kon het niet nalaten om onze kampioen respectloos af te kraken. Hij kon op het laatst zijn zogenaamde waardering opbrengen voor de supporters, die de thuisclub nog steeds bleven steunen. Ja hoor eens... Daar zijn ze supporter voor!

Hoewel... Afgelopen week kwamen er een paar Ajax-supporters op TV, die hun ongenoegen over de wedstrijd tegen Roda niet konden onderdrukken. Woedend verkondigden de verwende kereltjes dat het hun laatste seizoenskaart was en dat ze met Kerst lekker thuis zaten en Marco van Basten ook en bla bla bla... En dat terwijl Ajax gewoon had gewonnen... :|

UEFA Cup
Nee, dan heeft Feijenoord een beter publiek. Des te erger is dat de ploeg werkelijk waar tot NIKS in staat was tegen Kalmar FF. De Rotterdammers wandelden zich stuk op de Zweedse bezoekers. De 22.000 toeschouwers zagen met lede ogen aan hoe hun club in de slotfase al wandelend probeerde de gelijkmaker te "forceren". Niemand leek te beseffen dat de wedstrijd bijna afgelopen was en dat ze achter stonden. Toch verdiende Feijenoord van de - wederom zeer slechte - commentator nog wel de gelijkmaker.
0-1 bleef het en Feijenoord zal in de return uit een heel ander vaatje moeten tappen om nog in de UEFA Cup te blijven, anders sluit dit jaar naadloos aan op de afgelopen vier vruchteloze seizoenen.

Betere zaken deed NEC, dat Dinamo Boekarest thuis met 1-0 versloeg. De ploeg van Mario Been is in korte tijd uitgegroeid van een zielig sufferdje tot een ploeg die flink kan stunten in Europa. Andere Nederlandse clubs kunnen nog wel iets van leren. Zo heb ik begrepen dat NEC een psycholoog in dienst heeft. Sinds die daar werkt, gaat het voor de wind met de Nijmeegse club. Een psycholoog is zo te zien heel heilzaam voor een club en met name clubs waarbij het totaal niet loopt, zoals Feijenoord, FC Utrecht, Vitesse, kunnen er veel baat bij hebben. Het is in ieder geval iets om te proberen.

Ook Ajax kan daar best baat bij hebben. Ze kwamen in de uitwedstrijd tegen FK Borac niet in de problemen. De sympathieke, doch zwakke thuisclub kreeg in de eerste helft alle hoeken van het veld te zien. Ajax mocht het zichzelf best aanrekenen dat het bij rust maar 0-2 stond. Na rust was Ajax weer eens van slag (dat overkomt Van Basten wel vaker, zoals met het
Nederlands Elftal) en stond het al 1-2 voordat ik weer achter de buis zat. Uiteindelijk werd het 1-4 en kan Ajax zich al stilletjes gaan opmaken voor vier wedstrijden in de UEFA Cup.

FC Twente verloor zijn derde (!) Europese wedstrijd van dit seizoen en moet proberen om thuis de 2-1-achterstand om te buigen in een voorsprong.

Heerenveen speelde tegen Vitoria Setubal. Twee jaar geleden (!) werden deze Portugezen in eigen stadion nog met 0-3 afgemaakt, nu kwam Heerenveen op de helft van de tweede helft op achterstand. Gelukkig stelden ze bij het sluiten van de markt nog een puntje veilig. De 1-1 is uiteraard een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 1-0.

Het resultaat van de eerste week Europees voetbal is met 2½ uit 6, een doelsaldo van 7-8 en een thuisbalans van 0 nog helemaal niet zo slecht. Toch is het alleen NEC dat me "verrast". Ik wist dat ze het konden en nu zie ik een bevestiging. De return moet natuurlijk nog gespeeld worden. Hieronder de uitslagen met de door mij geschatte kansenverhouding (Nederlandse ploeg eerst) voor de volgende ronde:

Champions League
PSV - Atletico 0-3

UEFA Cup
Feijenoord - Kalmar FF 0-1 20-80
NEC - Dinamo Boekarest 1-0 60-40
Stade Rennes - FC Twente 2-1 45-55
FK Borak - Ajax 1-4 100-0
Vitoria Setubal - Heerenveen 1-1 70-30

Op basis van deze aan de uitslagen gekoppelde verwachtingen verwacht ik dat er drie ploegen zullen overleven. Ik hoop het echt! Vorig jaar speelden FC Groningen en FC Twente echt goed en ze werden net uitgeschakeld. Dat is zo sneu!

2 opmerkingen: