01-08-2008

Dieren 2008 (1)

Het begin
"Open NK Schaken 2008
Dieren 21 - 31 juli"


Stond trots aangegeven op de site. Dus hadden wij op zondag 20 juli de tassen gepakt, zodat alles klaarstond voor maandag. Ik ging maar eens kijken op de site hoe laat ik moest spelen. Tot mijn schrik zag ik dat de eerste ronde pas op de 22e begon. Oepsie... Had niemand in de familie dat eerder opgemerkt?

Het was een kleine blunder, waar ook wel wat goeds uit te halen viel. Een dag eerder was zo erg nog niet; je kan acclimatiseren, het beste plekje uitzoeken en je kan alles op je gemak doen. Helaas was het weer die dag niet best. Het regende en Beppie had een humeur om te schieten. Gelukkig klaarde het aan het eind van de middag op en werd de sfeer in de tent ook een stuk aangenamer.

We gingen nog naar de supermarkt, om wat eten te kopen. De keuze viel weer eens (!) op sperziebonen, blijkbaar Ewoods lievelingskostje. We keken nog even in de speelzaal, waar Hiddo Z was. Hij zei dat-ie m'n "baard" me wel goed stond of zo. :P Na het eten ging Beppie weer en verder weet ik al niet meer wat er nog gebeurde.

Dinsdag 22 juli
Dinsdag was de grote dag. Het "echte" toernooi zou eindelijk beginnen. Vol verwachting liepen we het terrein af, toen er opeens een auto stopte. Het was de vader van Vin$, die toevallig op het juiste moment naar de camping reed. Hij gaf ons een lift naar de speelzaal. Het scheelde weer wat tijd. Vin$ en Ewood gingen daarna wat vluggeren. Ondanks dat wit steeds beter kwam te staan, won zwart de eerste partijen. Pas later kwamen er ook andere uitslagen bij. Vin$ had uiteindelijk licht de overhand. Toen Ewood zich bij zijn verlies had neergelegd, ging ik nog tegen Vin$ spelen. Hij gaf me een minuut extra bedenktijd. Soms liep het goed af, soms ook niet. Met beiden één minuut was ik vaak al door m'n tijd op 't moment dat Vin$ nog een halve minuut over had. Toch had ik hem voor m'n gevoel nog redelijk wat tegenstand kunnen geven.

€ 450
Het werd daarna maar weer eens tijd om echt te schaken. Ik werd tot mijn verrassing tegen Bart Romijn ingedeeld. Verrassend, omdat ik een blik had geworpen op het deelnemersveld. Toen had ik vlug berekend dat ik tegen hem zou mogen spelen. Zijn naam kwam me nog een beetje bekend voor. Hij was zeker iemand die wel eens op het "Utregforum" schrijft. De meeste mensen die achter zo'n naam schuilgaan zijn in het echt vreemde creaties van de natuur, maar bij deze man viel het wel mee. Hij bracht een Caro-Kann op het bord, een opening die ik erg oppervlakkig ken. Het is een opening waarbij zwart lekker kan leunen en niks kan doen, zonder gauw te verliezen. De partij duurde dan ook lang. In een eindspel met dame en loper tegen dame en paard kreeg ik langzaam maar zeker groot voordeel. Helaas is het afmaken van een partij niet mijn sterkste punt. "Niets is moeilijker dan het winnen van een gewonnen partij", luidt het gezegde. Driemaal verzuimde ik de sterkste zet te doen, waarna zwart met een blauw oog kon ontsnappen. Door dit slippertje kon ik de hoofdprijs van 1150 euri al niet meer winnen.

Geruisloos
Ook Vin$ scoorde een remise. Hij had in Mark Grondsma een tegenstander die op papier een "makkie" was. Maar Vin$ speelde met zwart, een trippelpion en een kwaliteit minder. Het belette hem niet om op de winst te spelen, maar het mocht niet zo zijn. Large & Ewood deden wat van ze verwacht mocht worden: ze versloegen een zwakkere tegenstander. Le kon niet stunten tegen Vinsan Diepeveen. Zijn Russisch leverde hem geen halfje op.

Voetbal
Die avond gingen we josti's vreten. Ewood was heel erg in zijn nopjes over zijn partij tegen Danny de Ruiter. Net als in het Pinkstertoernooi bezorgde hij mijn ex-trainingsgenootje vrij simpel een nederlaag. Na het eten gingen we voetballen, dat was het leukste aspect van deze camping. Het was gezellig druk op het veld, al hoorde je Wohter Roggebrood overal steeds bovenuit schreeuwen. Hij moest de frustratie van zijn harde nederlaag tegen Large er maar effe uit schreeuwen.

Woensdag 23 juli
Ik had 's ochtends mijn mobieltje maar even aan gedaan. Het was vandaag namelijk de enige dag van het jaar dat ik jarig ben. De telefoon rinkelde bijna af en aan die ochtend. Later die ochtend kwam Vin$ nog naar de camping. Hij liet zijn partij van de dag ervoor zien.
Net als gisteren hoefden we niet ver te lopen. Op weg naar de speelzaal gaf een mevrouw ons een lift en ik bleef boffen. Toen ik in de speelzaal kwam kreeg ik nog een cadeau van Le, hij had zijn twee nieuwste artikelen van zijn site uitgeprint. "Eindelijk heeft hij mijn verjaardag onthouden", dacht ik tevreden. Het bleek achteraf meer geluk dan wijsheid te zijn geweest.

€ 250
Mijn verjaardag bleek geen geweldige dag qua resultaten. Niet in de laatste plaats doordat ondergetekende niet wist te winnen. Ik speelde tegen Mark de Graaf, een tegenstander met zo'n 200 elopunten minder. We speelden een lange theoretische variant, waarin ik op zet 19 afweek van de theorie. Ik kwam een beetje link te staan, maar het was wel speelbaar. Toen hij op de 24e zet een onnauwkeurigheid beging, besloot ik de zet direct "af te straffen". Er kwam een eindspel op het bord waarin ik een dame had tegen een toren en loper. Helaas stond m'n dame wel heel erg buitenspel en verloor ik mijn mooie c- en d-pionnen. Ik ploeterde nog wat door, maar meer dan remise zat er nergens meer in.

Eindspel
Betere zaken deden Vin$ en Le. Vin$ won in een eindspel van David Klein, terwijl Le won van Renze Rietveld, die wat al te ver ging. Large verloor van Aleksandar Wohl, een Australische (?) IM die erg slap speelt, maar wel erg handig is en een goede techniek bezit. Dat bleek in deze partij wel. Ewood speelde tegen Jha Sriram, een vreemde knakker die optimaal profiteerde van een onnauwkeurige zet van Ewood in tijdnood. Zo was iedereen behalve Vin$ weer terug op 50%...

Paling en Ko
Later die dag kwamen m'n ouders. We gingen pizza's vreten in de pizzaria bij de speelzaal. EB werd nog uitgenodigd. Het wachten duurde een eeuwigheid. Daarbij kwam dat sommigen een voorgerecht bestelden en bla bla bla... Eenmaal terug op de camping pakte ik een cadeau uit. Het waren Paling en Ko-stripboeken. Deze twee vreemde snuiters waren tot eind 2000 te zien op Cartoon Network. Het gaat er altijd heftig aan toe en het stripverhaal over de diamanten van de gravin was ook een feest van herkenning. Paling en Ko komt oorspronkelijk uit Spanje. Tegenwoordig komen alle cartoons en/of strips uit Amerika of Japan, maar die halen het qua humor niet bij Paling en Ko. De strips zijn getekend door Francisco Ibánez Talaverá (1936). In Spanje is het een populaire strip. Tijdens de vakantie van 2003 heb ik er dan ook een t-shirt van gekocht. Alleen dat verrekte Spaans hè...

Die avond werd het nog even tijd om te voetballen. M'n ouders bleven even kijken en gingen daarna weg. Behalve Lennarts artikelen had ik nu ook strips en het Formule 1-blad. Het kon niet op vandaag.

Wordt vervolgd

Gerelateerde artikelen:
Dieren 2008; 31-07 2008

3 opmerkingen: