26-10-2007

Champions League: ronde 3

Remises
De afgelopen week was er weer veel Europees voetbal. Nu pas merk je de uitschakeling van al die Nederlandse ploegen echt: het was erg rustig. Na de wedstrijd Zenit Sint-Petersburg - AZ zat ik wanhopig te zoeken naar het UEFA Cup-programma. Dat kwam helemaal niet, want de overige vier Nederlandse ploegen hadden zich mooi laten uitschakelen.
 
PSV
De week begon met de Champions League. PSV speelde thuis tegen Fenerbahçe. Iedereen had het over de drie punten die ze aan de wedstrijd gingen overhouden. Met een warrig leidende scheids aan hun zijde, was PSV gewoon niet sterk genoeg om de Turken te verslaan. Zelfs met tien man was Fenerbahçe gevaarlijker dan PSV. PSV zal het punt uit deze wedstrijd moeten koesteren en hopen op een stuntje in Turkije, want die wedstrijd mogen ze niet weggooien zoals die wedstrijd tegen Inter. Het doel was namelijk om vier punten te scoren tegen Fenerbahçe. Of die drie punten dan thuis gepakt moeten worden of uit, dat maakt niet uit. Het kan dus nog steeds, maar makkelijk is het niet.
Over de vierde plaats in de poule hoeft PSV zich weinig zorgen te maken. CSKA Moskou kreeg thuis met 1-2 klop van Inter en kan zich na de gebruikelijke uitnederlaag gaan richten op de eigen competitie.
Daarmee is UEFA Cup verzekerd voor PSV. De Champions League is misschien te hoog gegrepen. In de UEFA Cup kunnen ze vast wel wat leuks laten zien. Misschien komen ze AZ nog tegen in de finale. Dat zou leuk zijn.
 
AZ
AZ kwam donderdag in actie tegen Zenit S-P, de ploeg van Dick Advocaat, die het goed doet in Rusland. Dat kan niet gezegd worden voor AZ, dat op de ranglijst ongeveer net zo ver is weggezakt als een oceaanplaat in een subductiezone.
In Rusland ("waarom altijd zo ver weg?!") speelde AZ echter een solide wedstrijd. Hun miskoop Ari wist zelfs het net te vinden. Later in de wedstrijd herpakte hij zich voor dit opmerkelijke hoogtepunt. Hij vond het blijkbaar nodig z'n tegenstander een knietje te geven en werd van het veld gestuurd.
Met tien man werd al gauw de voorsprong verspeeld, maar daarna wist AZ netjes op de been te blijven. In de slotfase kwam AZ nog bijna met negen man te staan, maar de thuisfluiter had Martens gek genoeg een keer geel gegeven voor een overtreding van Donk. Daardoor mocht laatstgenoemde blijven staan bij z'n "tweede" kaart.
De 1-1 voelde in ieder geval als een overwinning. Misschien heeft AZ de weg naar boven weer ingeslagen.
 
Madrid
Toen AZ vroeg in de avond klaar was, was er een leeg gevoel. "Dit was het dan." Twee Nederlandse ploegen in Europa, een triest dieptepunt. Woensdag werd ik nog "vermaakt" met de wedstrijd Real Madrid - Olympiakos Piraeus. De Spanjaarden hadden bijna de gehele wedstrijd een numerieke meerderheid, maar kwamen toch op achterstand. Olympiakos is flink gegroeid. Waren ze vroeger een lopend punt (of eigenlijk drie punten), nu zijn ze tot iets moois in staat. Het mooiste moment van de wedstrijd was toen Nistelrode een makkelijk gegeven penalty gretig over schoot. Helaas besliste Madrid in de slotfase. De 1-2-achterstand werd omgebogen tot een 3-2 voorsprong. Olympiakos had kansen op de 3-3, maar het werd 4-2. Hopelijk vegen de Grieken thuis de vloer aan met die overbetaalde luizen!

Dat was het weer, tot de volgende ronde!

4 opmerkingen: