19-05-2007

Risk

Lennarts missie is helaas mislukt. Net zoals iedereen heeft Lennart een missie. En niet zomaar een missie. Het lijkt namelijk wel Risk. In dit bordspel moeten meerdere spelers proberen de wereld te veroveren. Met legers strijden ze tegen elkaar. Iedereen hoort een opdracht te krijgen. Sommige zijn wat burgerlijk, zoals: "vernietig de pimpelpaarse legers". Ook zijn er opdrachten als "bezet 24 gebieden naar keuze" of "bezet de continenten huppeldepup en blablabla plus nog een derde continent naar keuze". Het leuke kan zijn dat speler één vrolijk de pimpelpaarse legers aan het vernietigen is en dat speler twee opeens drie continenten heeft bezet.

Lennarts missie was duidelijk: zorg dat SG Amersfoort zo veel mogelijk degradeert. Harde middelen werden niet geschuwd. BSG 2 mocht degraderen, zodat er een extra team uit de promotieklasse zou degraderen. Gelukkig bedacht Lennart zich op het laatste moment. Met een eindsprint van drie uit drie liet hij weer zien wat voor wisselvallige speler hij is. BSG 2 was veilig, Amersfoort 2 was - een niveau lager - nog niet veilig. Omdat Utrecht 4, de Regiokakkers (nota bene beide gepromoveerd vorig jaar!!) en het zwakke DBC waren gedegradeerd, stroomde de promotieklasse van boven vol. Dus moest de kraan naar onder open: de nummers zeven t/m tien degraderen. Na jaren van luxe een forse tegenvaller. Jaren was het namelijk zo dat de nummers één en twee zouden promoveren, zonder dat er uit de derde klasse een team terugdegradeerde. Daar kwam dus een eind aan. Bovendien zal volgend jaar slechts één ploeg promoveren.

Vanwege het grote aantal degradanten moesten zelfs de middenmoters oppassen. Baarn handhaafde zich door een dikke overwinning op Kneusden, dat degradeerde. Ook ZZC jojode weer naar de eerste klasse. Het Rivierenland mocht ook een klasse lager spelen. En dan was de zevende plaats voor òf SG Amersfoort, dat tegen Moira Dommetoren speelde, òf Ons Genoegen.

Moira was al zeker van promotie en wilde nog kampioen worden. "Sportieve plicht" noemt men dat. Daar was weinig van te merken: SG Amersfoort won met 5½-2½. Hierdoor degradeerde Ons Genoegen.

Daarmee komt een eind aan een tijdperk. Vroeger was Ons Genoegen de schrik van de promotieklasse. Met enkele sterke spelers deden ze ieder jaar een gooi naar het kampioenschap. Promoveren deden ze niet, want dan moesten ze landelijk spelen. Drie jaar geleden werden ze nog eerste, maar zagen ze maar af van promotie.

Daarna behaalden ze nooit meer het niveau van vroeger. Het jaar erop waren ze slechts een zéér bescheiden middenmoter en ook vorig jaar moesten ze flink oppassen om niet te degraderen. Dit jaar degradeerde de ploeg. Negen MP waren niet voldoende voor handhaving.
Misschien ook niet zo gek. Twee jaar geleden won BSG 2 dik van ze. Ik speelde tegen ene meneer Wilders, die ik in 14 zetten matzette. Na nog even te hebben rondgewandeld, ging ik weer naar huis.

Eigenlijk wel gek. We konden kampioen worden, maar ik dacht er dat seizoen geen moment aan. Zelf speelde ik matig, maar we wonnen wel vaak. Na de eerste wedstrijd, tegen ZZC, die in 4-4 eindigde, was de clubleiding niet te spreken over dat resultaat. BSG 2 MOEST toen promoveren. Zelf was ik er dus niet mee bezig. We wonnen in het najaar veel wedstrijden en ik dacht "het gaat wel lekker". Na een nederlaag tegen Zeist 2 zag het er somber uit, maar vervolgens werden de overige kanshebbers verslagen.

De grote vraag is natuurlijk of Ons Genoegen volgend jaar wel in aanmerking willen komen voor promotie.

Het fijne voor Lennarts is, dat als hij gewoon bijvoorbeeld eeuwig schaak had toegelaten in die laatste partij, dat niet Amersfoort, maar Baarn was gedegradeerd. BSG eveneens natuurlijk. Gelukkig deed hij dat niet. De promotieklasse is volgestroomd met goeie ploegen; je promoveert niet zomaar. De enige ploeg die we waarschijnlijk nog wel aankunnen is DBC.

Dan nu nog wat USF (Een samenvatting):
Datum: vrijdag 18-05-2007 14:58Naam: Tjerk Hacquebord
Vanavond in A'foort MDT's afscheidsfeestje van de Promotieklasse. Hoewel we al zeker zijn van promotie, doen we natuurlijk onze sportieve plicht. Wij gaan dus proberen kampioen te worden, SGA vecht voor lijfsbehoud.
Datum: vrijdag 18-05-2007 23:00Naam: die andere baas
En ook Wim Lamme wint (van Mario Huizinga); dolle boel inmiddels bij SGA :)

Uitslag SGA1 - Moira 1 5,5-2,5
Datum: vrijdag 18-05-2007 23:39Naam: Plicht
Nou Tjerk, wat een sportieve plicht!

En het bewijs dat Ons Genoegen (en hun ongenoegen) is gedegradeerd:
stand.

Dat was het lange schaakseizoen weer. Ik merk op dat het verslag van BSG 2 nog steeds niet op de site staat. Ik zal volgend jaar geen verslagen meer schrijven voor de BSG site. Wel op m'n blog.

1 opmerking: