06-05-2010

Veldwerk Oostenrijk (5)

Rustdag


Zondag 25-04
Het was twaalf uur 's nachts toen Rolex opeens merkte dat hij een berichtje had gekregen van zijn baas. Die had 's middags gebeld om te vragen waar hij nou was, dacht Rolex. En dat terwijl hij máánden van tevoren al had gezegd dat-ie in Oostenrijk zou zitten. Vastberaden belde Rolex terug. Wat dacht die man wel? Mij een beetje tijdens een buitenlands veldwerk laten opdraven! Dan zal ik hem eens lekker uit z'n bed bellen! Er werd echter opgenomen en Rolex' baas was alleraardigst aan de telefoon. Hij had gewoon uit interesse gebeld en hij zat nu een film te kijken. Rolex hing met een beetje een rood gezicht op en vertelde daarna dat het zo'n aardige man was.

Vandaag was - zoals gezegd - de rustdag. Ik kon eindelijk een beetje uitslapen, al wilde ik het ontbijt ook weer niet missen. Dat was immers gratis. Het enige wat ik moest doen was voor half tien in de "Frühstück Raum" (The spreading English disease!) aanwezig zijn. De meeste veldwerkers hadden leuke dingen gepland op de rustdag: een grote groep ging van een rots afspringen, anderen gingen mountainbiken en Rolex ging naar de kerk. En ik? Ik wilde het rustig aan doen. In Limburg was ik mee gaan fietsen en daardoor was ik bekaf aan het eind van de rustdag. Dat moest me niet weer overkomen. Bovendien kon ik op de rustdag nog iets nuttigs doen om de concurrentie te verslaan: de berekeningen optimaliseren. Daar was ik de rest van de ochtend maar mee bezig. Ik zat op een VU-laptop en voor het eerst die week zat ik weer op internet. Uiteindelijk had ik het wel weer gezien en besloot ik op aandringen van enkele nog aanwezige studenten naar de lobby te komen. Het weer was prachtig en ik ging ook maar een keer van het zonnetje genieten.

Het was inmiddels al halverwege de middag en een aantal mensen wilde wel om de hoek wat gaan eten en ze vroegen of ik mee wilde. Waarom ook niet. Helaas bleek dit restaurant 's middags dicht te zijn, waarna we met z'n drieën overbleven. We trokken daarom maar naar de stad. Daar streken we neer bij hetzelfde kleine restaurant als waar ik woensdag was. Omdat ik verwachtte dat ik 's avonds nog zou eten, bestelde ik maar een "crap", zo'n pannenkoek. Mijn metgezellen, Nadine (!) en Niels de R., de GIS-expert, namen een hoofd- respectievelijk nagerecht, zodat we in totaal een hele maaltijd hadden besteld. Ik kwam ondertussen wat dingen te weten over GIS, de verschillende componenten waaruit het bestaat en waarom het zo'n lastig programma is.

We gingen maar weer terug naar de JUFA en langzaamaan kwamen de mensen terug van hun activiteiten. Vandaag was de dag dat de (eerste) bekerwedstrijd Ajax-Feijenoord op het programma stond. We konden de ongebruikte Shanghaizaal lenen. Op een laptop was zowaar internet en na wat zoekwerk was de uitzending op internet gevonden. Vervolgens werd de wedstrijd op een groot scherm vertoond. We hadden de eerste minuten weliswaar gemist, maar toen we eindelijk beeld hadden, lag de bal vrijwel onmiddellijk in het netje. Naast me ontstak een luid gejuich. Het was tijd om de eveneens aanwezige Feijenoordsupporters flink te dissen, zeker toen een minuut later de 2-0 viel. Een monsterscore leek dan ook in de maak. Helaas daalde het niveau van de wedstrijd met de minuut. De tijd ging ongemerkt voorbij en uiteindelijk bleef het bij 2-0. Desondanks een mooie voorsprong om af te reizen naar Stadion F. 
Ik vind de bekerfinale over twee duels een hele verbetering. Waarom moet die finale zo nodig in Stadion F. gespeeld worden en niet op neutraal terrein? Kunnen ze niet gewoon drie stadions aanwijzen? Stadion F. als Feijenoord niet in de finale zit, de ArenA als Feijenoord in de finale zit en bijvoorbeeld het Philipsstadion als Ajax en Feijenoord in de finale zitten. Of zit je dan met enorme overlast van hooligans? Of anders wijs je gewoon de Galgenwaard of het Gelredome (want Vitesse komt natuurlijk nooit in de finale) aan als gegarandeerd neutraal terrein. In dat licht bezien heeft de KNVB waarschijnlijk geprobeerd Feijenoord uit de bekerfinale te houden door ze aan PSV en Twente te koppelen, maar dat is ze vreemd genoeg niet gelukt. Omdat het vandaag de dag van de complottheorieën is: ik denk dat Feijenoord en Twente een deal hebben gemaakt: Feijenoord mocht de bekerwedstrijd winnen, als Twente de competitiewedstrijd maar won.

Dat dus over de bekerwedstrijd. Inmiddels was lustte grote groep voetballiefhebbers wel wat en we gingen die avond met z'n allen uit eten. De groep werd gesplitst toen een deel bij een India's restaurant wilde eten, terwijl de rest daar niet zo'n trek in had, waaronder ik. Het begon al donker te worden en er werd koortsachtig gezocht naar een Italiaan. Bleek dat ze naar die "Italiaan" wilden waar ik die middag zat. Uiteindelijk hadden ze mijn (!) richtingsgevoel nodig om er te komen, wat wel vreemd was, omdat we er al langsgelopen waren.

De restauranteigenaar, die werd geïdentificeerd als Indiër (!), werkte bij iedereen op de zenuwen. Het grappigste moment kwam bij het afrekenen, toen Jasper een heleboel kleingeld gaf, wat drie euri moest zijn. Zei die Indiër iets in de trant van dat hij het niet ging natellen en dat hij wel vertrouwde dat het genoeg geld was, waarop Jasper nogal snedig zei: "You should!".
Rest mij nog te vertellen dat het eten me prima smaakte. Dat overkomt mij ook niet altijd. Toch zouden de meeste groepsgenoten niet gauw terugkeren naar dit restaurant.

Gerelateerde artikelen:

3 opmerkingen: