06-06-2009

Europese verkiezingen


Rechte bananen en kromme komkommers

Eergisteren waren in Nederland de Europese verkiezingen, dat zal u niet ontgaan zijn. De opkomst van 40 procent was hoger dan de voorgaande jaren. Hoe de opkomst in de rest van Europa zal zijn, is nog niet bekend: in sommige lidstaten wordt pas morgen gestemd. Zelf behoorde ik in Nederland in ieder geval tot de meerderheid; in mijn klas juist tot de minderheid. Ben ik nou een meeloper of niet?

De reden dat ik niet gestemd heb is onder andere omdat ik Europa niet vertrouw. Ze leggen vaak (belachelijke) regels op, niet kijkend naar regionale of culturele verschillen. Maar dat is niet het enige: ook heb ik amper iemand campagne zien voeren. Zeker voor een gezichtsloze partij als de PvdA had ik wel verwacht dat ze ruim op tijd (begin van het jaar of zo) zouden beginnen met hun campagne. Ook nu werd de partij overstemd door alle andere partijen en meestal geldt in de politiek dat de hardste schreeuwers de meeste stemmen krijgen.

Afgelopen week kreeg ik twee foldertjes in m'n hand gedrukt. Het ene foldertje was van de SP (anti-Europa) en het andere van de D66 (pro-Europa). De meeste andere partijen zijn voor mij één groot vraagteken. Daarom vond ik het de moeite niet waard om te stemmen. Je bent overigens wel knap naïef als je denkt dat jouw stem iets uitmaakt. Daarom vond ik stemmen sowieso niet de moeite waard.

Wel vraag ik me af welke partij wel bij me past. Al surfend over de golven van het internet vond ik een grappig artikeltje van de SP. Het gaat over bemoeizucht om volstrekt irrelevante dingen, geldverspilling en de daarmee verbonden irritatie. Natuurlijk zijn die regels over de rechtheid van komkommers de excessen, maar ze zijn wel slecht voor de beeldvorming.

Zo komen er steeds meer slechte wetten bij, terwijl onhoudbare regelingen als de landbouwsubsidies niet verdwijnen. Daar zorgt Frankrijk wel voor. O wee als een klein land als Nederland daar ook maar iets over durft te zeggen. Overigens komen de subsidies vooral terecht bij de grote voedingsbedrijven. In feite worden grote sommen geld over de balk gesmeten; vorig jaar ging het om 55 miljard euro. En o wee als de Nederlandse overheid een bank overeind probeert te houden, want dat is staatssteun!

En wat te denken van de kosten van het heen en weer pendelen van Strassburg naar Brussel? Waarom wordt alles niet gewoon in Brussel besproken? Helaas houdt Frankrijk dat natuurlijk weer tegen. De Fransen zijn in mijn ogen echt de Europese spelbrekers. Om ze toch tegemoet te komen, kan men natuurlijk de wegvallende banen compenseren met de 200 miljoen euro die bespaard wordt. Dan heb je het over zo'n 57.000 euro per baan. Dat is toch niet zo gek?

Voor al het geld dat over de balk wordt gesmeten, moet Nederland uiteindelijk opdraaien. Voor 6,3 miljard euro kreeg Nederland 1,9 miljard aan subsidies terug. Voor iedere euro die van de Nederlandse belastingbetaler naar Europa ging, kreeg-ie iets meer dan dertig cent terug. Natuurlijk zal Nederland van Europa profiteren in economisch opzicht, maar waarom profiteren andere landen meer?

Dat zijn een beetje de redenen dat veel mensen anti-Europa zijn. Velen van hen hebben op de PVV gestemd. Tja, de PVV van Geert Wilders heeft me nog nooit getrokken. Wie neemt er nou iemand serieus die aan buitenlanders vraagt zich aan te passen aan "ons", terwijl hij zelf geeneens ABN spreekt. Een inburgeringscursus voor de ex-mijnwerkers in die lap land langs de Maas die door een vreemde speling van het lot bij Nederland is gaan horen vind ik geen verkeerd idee.

Nee, dan liever SP, maar zoals gezegd had ik weinig animo om te gaan stemmen. Ze bekijken het maar lekker. Na de dreigende woorden van Neelie Kroes leek het erop dat twee derde van de Nederlanders ging stemmen, maar uiteindelijk bleef de teller steken op twee vijfde. Dat zegt genoeg. Met de Tweede Kamer-verkiezing in 2006 lag de opkomst tegen de 80 procent.

In mijn klas werd overigens wel veel gestemd. Vol trots liet iedereen weten op welke partij zij hadden gestemd. "Ja, ik heb op D66 gestemd. 'Werkt samen met de VVD'. Dat was wel jammer." Verder waren er nog wat GroenLinks-stemmers (dat krijg je met een aardwetenschappelijke opleiding) en wat VVD-stemmers (dat zullen de economen wel geweest zijn.) Slechts één persoon had niet gestemd, omdat-ie 't vergeten was...

Links:

Gerelateerde artikelen:

5 opmerkingen: