12-03-2009

Wat heeft BSG?


Degradatie voor 98 procent zeker

Vandaag werden de prognoses van de eindstanden in de KNSB-competitie gepubliceerd op schakers.info. Hoewel deze dingen natuurlijk niet op waarheid zijn te toetsen (er is maar één werkelijkheid en niet 800 triljoen), is het wel leuk om er eens naar te kijken. Voor BSG 1 zijn de kansen niet erg groot: de kans op de laatste plaats is 89 procent, de kans op de negende plaats is zo'n negen procent. De kans dat BSG degradeert is dus 98 procent, wat ook betekent dat er NOG STEEDS TWEE PROCENT kans is dat we er niet uit vliegen. Hoe groot moet die kans voor het seizoen wel niet geweest zijn?!
Natuurlijk ben ik wel benieuwd hoe deze kansen worden berekend. Waarschijnlijk zal dat het grote geheim blijven van Jan S., die als handig getallengoochelaar natuurlijk niet zijn trucs verklapt.

Ondertussen zal BSG nog flink moeten goochelen om van de degradatieplaatsen af te komen. Want met drie duels te gaan moet het een achterstand van vier matchpunten en maar liefst 16½ (!) bordpunt overbruggen op de nummer 8, Voerendaal. Tegen ESGOO, de volgende tegenstander, dat met slechts 24½ bordpunt op de zesde plaats staat, moet er dus gewonnen worden om de kans op handhaving levend te houden. Anders kan het na de volgende ronde allemaal over zijn.

Alles of niets
Hoe kan dat toch? Het ene jaar winnen we alles in de eerste klasse, het andere jaar verliezen we steeds dik in de meesterklasse. We zijn hard op weg de prestatie van LSG 2 van vorig seizoen te evenaren of zelfs te "verbeteren". Zij scoorden vorig jaar slechts 23 bordpunten, ruim 2½ per wedstrijd. BSG zit op een gemiddelde van iets meer dan twee bordpunten per wedstrijd. 
Interessant zijn de prestaties van de twee degradanten van vorig jaar: Het Witte Paard SvG en LSG 2. HWP scoorde tenminste nog 3 MP en 35½ bordpunt. Dit jaar gaan ze aan kop in klasse 1B, met een voorsprong van twee matchpunten op RSR Ivoren Toren. Zij zullen waarschijnlijk weer terugpromoveren. Minder goed gaat het met LSG 2, dat ook dit jaar op een degradatieplaats staat. Dat is een waarschuwing voor ons: als we zo doorgaan als nu kunnen we ook vaak verliezen in de eerste klasse.

Kanshebbers in de eerste klasse:

1A:
1. SMB 10 35
2. De Wijker Toren 9 30
3. NSI De Eenhoorn 8 33½
4. Zukertort 7 32
5. Paul Keres 7 30

1B:
1. HWP SvG 12 40½
2. RSR Ivoren Toren 10 36
3. Stukkenjagers 9 36½

Om de meesterklasse met een goed gevoel te verlaten, moeten we de laatste wedstrijden alles op alles zetten om er nog in te blijven. Als we nu gaan lopen flierefluiten gaat het volgend jaar weer mis, vrees ik. Bovendien is een laagterecord qua bordpunten niet een record dat je graag wil verbreken.

Scores
Maar dan blijft er nog steeds de vraag: "Waarom doet BSG het zo slecht?" Ik heb wel vermoedens, maar eerst heb ik de "slechtheid" gekwantificeerd. Een vrij objectieve maat voor "goede" of "slechte" prestaties is de overscore, de W-We, ofwel de score min de verwachte score.
Op basis van de tegenstand in de eerste zes ronden had BSG zo'n 17 bordpunten "moeten" scoren, ongeveer drie per wedstrijd. Op voorhand leek dat best mogelijk; BSG had goed gepresteerd in de eerste klasse, dus waarom ook niet? Daarnaast werd het team versterkt door VR, die enkele jaren zeer verdienstelijk in de meesterklasse heeft gespeeld. BSG was niet bang voor de meesterklasse, de meesterklasse was bang voor BSG!

Nu is dat anders. BSG heeft werkelijk waar in alle wedstrijden een onderscore behaald: tegen HSG en Voerendaal was de onderscore enkele tienden van een punt, maar tegen Groningen (-0,73), Rotterdam (-0,8), HMC (-1,29) en vooral LSG (-1,62) vielen de scores niet mee. 

Winnen
Wat het 225 dagen durende verblijf van BSG in de meesterklasse helemaal pijnlijk maakt, is dat er amper gewonnen wordt. Het schrapen van remises is alles waartoe we af en toe in staat zijn. En remises leveren niet zo veel op: van de vaste spelers hebben alleen Large (+0,62) en Ton (+0.12) een overscore. Terwijl Large zijn punten heeft behaald met remises, heeft Ton twee keer gewonnen. De andere overwinning is door Frans Borm binnengehaald. De invallers doen het met 1½ uit 2 verrassend goed. Het is bijna jammer dat BSG bijna nooit invallers nodig heeft...

Andere spelers staan dik in de min. Leon Pliester voert dit oneervolle klassement aan met een onderscore van 1,16. FM Henk volgt op 1,00 en daarachter wordt het spannend met Lenaard (0,91), Coen (0,86), Hans (0,85) en Ewood (0,71). Opmerkelijk is dus dat er weinig uitschieters zijn en dat iedereen - ondanks alles - van die hatelijke nul af is. Dat dan weer wel.

Tactische opstelling
In Nederland mag de teamleider de bordopstelling naar eigen inzicht optimaliseren. In lagere klasses zie je vaak dat spelers die er niks van bakken naar een lager bord worden verbannen, zodat ze daar weer eens kunnen winnen. Het probleem is alleen dat bijna het hele team in aanmerking komt voor een laag bord. Toch is een laag bord voor bijvoorbeeld de titelhouders op leeftijd een goed idee. Dan kunnen ze misschien ook eens een puntje pakken tegen iemand uit vorm. De op papier zwakkere spelers zullen dan worden opgeofferd, wat wel weer jammer is, maar ze kunnen het in ieder geval niet veel slechter doen.

Ter afronding
Tja, natuurlijk is de meesterklasse zwaar, maar het is niet dat de meesterklassers te goed zijn, maar wij zijn te slecht. :( Meesterklassers zijn natuurlijk ook maar mensen. Gewone mensen, met een vrij hoge rating, maar daar heb ik wel vaker tegen gespeeld. Toch is het ook mij tegengevallen.

Waardoor is BSG dit jaar zo zwak? Zelf kan ik een heleboel oorzaken bedenken, maar ik ben benieuwd wat de lezer, of het nou een medespeler is, de teamleider, iemand die voor een ander team speelt, of een niet-schaker, van deze situatie denkt. Daarom tot slot een poll:

Poll: Waarom is BSG 1 dit jaar zo zwak?


Tussenstand:
Ook een poll maken? Klik hier

Links:

Gerelateerde artikelen:
Wat had BSG?; 22-04 2008

3 opmerkingen: